Premijer Li Keqiang: Kina ostaje važan pokretač svjetskog rasta

726
kineski premijer Li Keqiang

Kina će, prema riječima premijera Lija Keqianga s konferencije za medije nakon sjednice zatvaranja godišnjeg zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa, ostati važan pokretač svjetskog rasta uslijed sporijeg globalnog gospodarskog oporavka, prenosi Xinhua.

S obzirom na to da je kineski BDP premašio 74 milijardi yuana (što je oko 11 milijardi američkih dolara), rast od 6,5 posto u ovoj godini ne znači da će doprinos Kine biti u silaznoj putanji.

Niži cilj rasta će Kini omogućiti da uloži više nastojanja u poboljšanju kvalitete i učinkovitosti gospodarskih rezultata, kako je istaknuo kineski premijer.

“Rekao bih kako cilj rasta od oko 6,5 posto ne predstavlja malu brzinu te ga neće biti lako ispuniti. Ukoliko ove godine ostvarimo cilj ekonomskog rasta, obujam ekspanzije će biti veći u odnosu na prošlogodišnji rast,” naglasio je premijer Li Keqiang.

Li je također izrazio svoj optimizam kada je riječ o financijskoj stabilnosti Kine, isključivši pritom mogućnosti sistemskih rizika s obzirom na to da ”Kina ima mnoštvo mjera na raspolaganju”.

”Financijski sustav u Kini je generalno siguran,” rekao je Li tijekom konferencije za medije nakon zaključne sjednice godišnjeg zasjedanja najvišeg kineskog zakonodavnog tijela.

Li je u svom obraćanju iznio i nekoliko podataka kako bi potkrijepio svoj optimizam. Omjer proračunskog deficita i kineskog BDP-a je ispod 3 posto, koeficijent adekvatnosti kapitala komercijalnih banaka iznosi 13 posto, a njihov omjer pružanja pokrića 176 posto što je sve iznad međunarodnih standarda za financijsku sigurnost.

Potvrđujući kako postoje potencijalni rizici u financijskom sektoru, Li je istaknuo kako će ih vlada shvaćati ozbiljno te pritom usvojiti brze i ciljane mjere kako bi se spriječilo njihovo širenje.

”Kina će vezati sigurnosni pojas i spriječiti bilo kakva akutna širenja financijskih rizika na svom putu srednje visoke brzine rasta,” zaključio je kineski premijer.