Premijer Kine Li Kećijang na 14. Istočnoazijskom samitu

120
Premijer Kine Li Kećijang

Premijer Kine Li Kećijang prisustvovao je juče popodne 14. Istočnoazijskom samitu u Bankoku.


Li je tom prilikom izjavio da Istočnoazijski samit treba da insistira na svojoj poziciji „liderskog strateškog foruma“, kao i da treba da uravnoteženo radi na unapređenju političke i bezbednosne saradnje, ekonomskom i društvenom razvoju, strateškoj komunikaciji i praktičnoj saradnji u regionu.

Li je predložio zajedničko stvaranje otvorene svetske ekonomije, unapređenje razvoja u cilju ostvarenja zajedničkog prosperiteta i jačanja saradnje u suočavanju sa netradicionalnim bezbednosnim izazovima.

Kina i zemlje ASEAN-a su godinama ulagale kontinuirane napore u očuvanje mira i stabilnosti u Južnom kineskom moru. Kina je prošle godine predstavila plan da se u roku od tri godine završi izrada „Kodeksa ponašanja u Južnom kineskom moru“, što je dobilo pozitivne reakcije uključenih strana, rekao je Li. On je izrazio nadu da će sve uključene strane putem dijaloga i konsultacija rešavati nesuglasice i zajednički očuvati mir i stabilnost u regionu.

Na samitu su usvojeni „Saopštenje o održivom partnerstvu“ i niz dokumenata o saradnji u borbi protiv droge i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Samitu su prisustvovali lideri zemalja ASEAN-a i predsednik Južne Koreje Mun Džae-in, ruski premijer Dmitri Medvedev, japanski premijer Šinzo Abe, premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern, premijer Indije Narendra Modi, premijer Australije Skot Morison i pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan. Samitom je predsedavao premijer Tajlanda Prajut Čan-Oča.