Prema boljoj budućnosti s planom za e-automobile

928
e-automobili

Obvezavši se da će u bliskoj budućnosti prestati s proizvodnjom konvencionalnih vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem, Kina je pripremila teren za napredne promjene diljem tehnološke, automobilske i energetske industrije.

Početkom rujna Kina je objavila da će u bliskoj budućnosti postaviti niz rokova kako bi zaustavila proizvodnju vozila koja ispuštaju ugljični monoksid u korist električnih vozila i vozila koja se temelje na obnovljivim izvorima energije.

Kina je, kao najveći potrošač energije i najveći proizvođač na svijetu, kao i država koja ima pristup velikim količinama jeftinog ugljena, postavila odvažan presedan drugim državama koji one mogu slijediti pridajući tako veliku važnost obnovljivim izvorima energije.

Kinesko električno vozilo Chang’an izloženo na Međunarodnoj izložbi automobila 2015 u Šangaju, Kina, 22. travnja, 2015.[Foto: Xinhua]

Kako bismo dobili bolji pogled na opseg i posljedice ove odluke, važno je razumjeti utjecaj koji Kina ima na tržište automobila. Kina je najveći na svijetu proizvođač automobila i najveća na svijetu baza prodaje sa sveukupno 28 milijuna vozila koji su proizvedeni u 2016. Sudeći prema IOMV-u (Međunarodna organizacija motornih vozila; International Organization of Motor Vehicles), ovo čini gotovo 30 posto svih 94 milijuna vozila koja se prodaju na svijetu.

Najvažniji ishod je nada da će se obuzdati klimatske promjene koje imaju razoran utjecaj na globalnu klimu u obliku globalnog zatopljenja, snažnih oluja, jakih vrućina i toksičnosti zraka koje udišemo. Povećanje korištenja obnovljive energije će uvelike pomoći u obuzdavanju

Kataklizmičnih klimatskih promjena i u olakšavanju nekih od budućih uzroka nasilnih i beskrajnih sukoba oko resursa kojih je na umirućem planetu sve manje. Usvajanje takvih politika od strane Kine također će druge nacije ohrabriti da slijede sličan primjer, i putem inspiracije i putem iskustva i tehnologije koje će dijeliti s Kinom.

Kina, UK i Francuska su vrijeme negdje oko 2040. godine označile kao cilj i rok kada će moći učinkovito zaustaviti proizvodnju motora na fosilna goriva. Pravi učinak dolazi od odluke Kine da učini to isto. Ova velika odluka će imati dugoročan utjecaj na razvoj trenda ljuske civilizacije i kineskog napretka u bližoj i daljoj budućnosti.

Nadalje, zbog podrške kineske vlade takvim inicijativama, poticaj kineskim proizvođačima će ih usmjeriti prema tome da zauzmu vodeću poziciju u tehnologiji električnih vozila i dominaciji tržištem. Najveća razlika s drugim državama jest u tome da zbog velikih proizvodnih temelja Kine, ovakva odluka može obuzdati tržište i prevagnuti u korist pristupačnih električnih vozila kako bi se ona dobila širu primjenu. Ovdje će doći do istinske promjene paradigme.

Sve u svemu, ovo je situacija u kojoj su svi dobitnici – i Kina i ostatak svijeta – kada najveći proizvođač i kupac vozila preuzme važnu odgovornost i obveže se donošenju tako velike promjene koja ima potencijala da stvori bolju budućnost za čovječanstvo.