Odnosi Kina-SAD: Kina izražava dobrodošlicu Mnuchinu koji dolazi na pregovore o trgovinskom sporu

1167
Kina i SAD

Lu Kang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, je u srijedu tijekom dnevnog obraćanja medijima ponovio da Kina izražava dobrodošlicu američkom ministru financija Stevenu Mnuchinu koji će pregovarati o kinesko-američkom trgovinskom sporu.

Američki predsjednik Donald Trump je u utorak izjavio da će ministar financija Mnuchin otići u Kinu kako bi pregovarao o trgovinskom sporu između Kine i SAD-a, no Kina i SAD još uvijek nisu otkrili ništa o detaljima puta.

Iz kineskog ministarstva trgovine su ranije ovog tjedna također odgovorili na izvještaj o Mnuchinovom potencijalnom posjetu Kini nakon što je ministar financija rekao da razmatra posjet Kini kako bi se riješili trgovinski sporovi.

“Razmatramo put u Kinu,” rekao je Mnuchin na konferenciji za medije koja se održala tijekom proljetnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke 21. travnja u Washingtonu. “Neću komentirati vrijeme, ništa još nije potvrđeno, no putovanje u Kinu se razmatra.”

Proteklih nekoliko tjedana raste napetost između te dvije države po pitanju intelektualnog vlasništa i trgovinskih sporova, budući da su i Kina i SAD predložile carine u iznosu 50 milijardi američkih dolara na proizvode koje proizvodi druga strana. Trump još uvijek planira nametnuti carine do 100 milijardi američkih dolara na kineske proizvode.