Predviđa se novi rekord kineskih turista u inozemstvu tijekom trajanja Proljetnog festivala

577
kineski turisti

Broj kineskih turista koji putuju u inozemstvo tokom predstojećih prazničnih dana Lunarne nove godine očekuje se da dostigne novi rekord, posebno kada je riječ o susjednim zemljama, kao što su Tajland, Japan, Južna Koreja i Indonezija, kao glavne destinacije.

Prema najnovijim podacima “Ctrip.com”, jednog od najvećih turističkih portala u Kini, broj kineskih turista koji putuju u inozemstvo u tjekom Lunarne nove godine ili Proljetnog festivala će dostići 6 miliona.

Tokom sedmodnevnog nacionalnog praznika, kineski turisti će preći više od 100 zemalja i regija, a Južni pol je najdalja točka, navodi se u priopćenju portala “Ctrip.com”.

Na osnovu statističkih podataka prikupljenih od najvećih on-line turističkih agencija u zemlji, najpopularnije destinacije za Proljetni festival među kineskim posjetiocima su Tajland, Japan, Južna Koreja, kineske provincije Tajvan, Singapur, SAD, Indonezija, Malezija i Australija.

Među njima sve, susjedne zemlje u Aziji uživaju povećanje popularnosti među kineskim posjetiocima.

U međuvremenu, Hong Kong, postepeno vraća svoju privlačnost turista iz kopnenog dijela Kine, pa se i on nalazi u vrhu liste posjeta kineskih turista.

Prema najnovijem izveštaju od “LY.com”, još jednom domaćem turističkom portalu, kineski turisti provešće u prosjeku 5-6 dana na svojim putovanjima u inostranstvu tokom praznika, što čini 42,9 posto njihovog godišnjeg putovanja, a paket aranžmani još uvjek prednjače u odnosu na sopstvenu organizaciju puta.

Prema procjenama stručnjaka kineski turisti koji su se odlučili da praznike provedu u inozemstvo, na svom putovanju trošiće u prosjeku oko 4.000 juana, ili ti 609 američkih dolara.

Stručnjaci navode i da postoje brojni razlozi za podsticaj vanjskog turizma, prije svega olakšanje vizne politike, proširenje međunarodne linije leta, ali i brojni popusti putnih troškova koje su dale on-line turističkih agencije.