Predstavljen veliki preustroj kineske vlade

655
Wang Yang

Kina je u utorak predstavila veliki preustroj kabineta, koji će poboljšati strukturu vlade, te je učiniti učinkovitijom i orijentiranom prema uslugama.

Plan institucionalne reforme Državnog vijeća je upućen tekućoj prvoj sjednici 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa na raspravu.

Državni vijećnik Wang Yong je predstavio plan zakonodavcima.

Nakon spajanja, restrukturiranja, stvaranja i raspuštanja, biti će 26 ministarstava i komisija. Među novim entitetima su ministarstva za prirodne resurse, poslove veterana i upravljanje kriznim situacijama.

Postojati će i nove uprave pod Državnim vijećem, kao što su agencija za međunarodnu razvojnu suradnju, državna uprava za imigraciju i regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranja.

Uspoređujući s trenutnim ustrojem kabineta, broj entiteta na razini ministarstva je smanjen za osam, a onih na razini podministarstva za sedam.

Wang je rekao kako će reforma, usredotočena na institucionalno restrukturiranje u ključnim područjima, ojačati vladine funkcije u ekonomskom upravljanju, nadzoru tržišta, društvenom upravljanju, javnim uslugama, te ekologiji i zaštiti okoliša.

“Usredotočena je na potrebe razvoja i zadovoljavanje narodnih očekivanja,” rekao je Wang, dodajući kako restrukturiranje čini dio većeg plana Komunističke partije Kine za produbljivanje reforme Partije i državnih institucija.

Rekao je kako je preustroj kabineta otklonio institucionalne zapreke davanju tržišnoj igri odlučujuće uloge u raspodjeli resursa. Preustroj će također pomoći Kini u izgradnji modernog gospodarstva s visokokvalitetnim rastom.

Kao velika promjena, biti će stvorena regulatorna komisija za bankarstvo i osiguranja kako bi zamijenila Kinesku bankarsku regulatornu komisiju i Kinesku regulatornu komisiju za osiguranja.

Cilj tog poteza je rješavanje postojećih problena kao što su nejasne odgovornosti, međuregulacija i nedostatak nadzora, rekao je Wang.

Novo tijelo će ojačati nadzor nad industrijama bankarstva i osiguranja, te biti sposobno učinkovitije preduhitriti rizike u financijskom sektoru.

Agencija za međunarodnu razvojnu suradnju, koja će biti stvorena spajanjem dijelova funkcija Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva gospodarstva, će “dati puni zamah inozemnoj pomoći kao ključnom sredstvu u diplomaciji velike zemlje,” rekao je Wang.

Prema Wangu, državna uprava za imigraciju će biti uspostavljena pod Ministarstvom javne sigurnosti radi formuliranja i provođenja imigracijskih pravila, budući da se “broj stranaca koji rade i žive u Kini povećao, što je postavilo nove zahtjeve za administraciju i usluge vezane uz imigraciju.”

Dobrobit naroda će biti bolje zaštićena uspostavom nova dva ministarska odjela posvećena zdravstvenoj skrbi i veteranskim pitanjima.

Ministarstvo veteranskih poslova će zaštititi prava i interese vojnog osoblja i njihovih obitelji, unaprijediti usluge i sustav upravljanja za razvojačeno vojno osoblje, te učiniti vojnu službu zanimanjem koje uživa javno poštovanje.

Ako bude izglasan, preustroj Kabineta će biti osmi takav potez u više od tri desetljeća.

Smanjenje birokracije je zajednički cilj vladama diljem svijeta. Kina je 1982., usred napora za otvaranje i reformu, počela svakih približno pet godina smanjivati središnju vladu.

Ma Liang, profesor javne uprave na Sveučilištu Renmin u Kini, je rekao kako je cilj preustroja kabineta kroz godine razviti stabilnu, prema uslugama orijentiranu upravu koja je sposobna zadovoljiti potrebe naroda.