Predstavljen plan rekonstruiranja kineske vlade

793
13. Svekineski narodni kongres

Kina je u utorak otkrila velik plan restrukturiranja kineske vlade kako bi vlada bila bolje strukturirana, efikasnija i više usredotočena na usluge.

Plan Državnog vijeća da napravi institucionalnu reformu će na razmatranje biti predan na prvoj sjednici 13. Svekineskog narodnog kongresa koja je u tijeku.

Nakon restrukturiranja Državno vijeće će biti sastavljeno od 26 ministarstava i komisija, sudeći prema dokumentu plana koji je dostupan medijima.

Među novim tijelima se nalazi i ministarstvo prirodnih resursa, ministarstvo za pitanja veterana i ministarstvo za hitne mjere.

Pod Državnim vijećem će također biti osnovana nova administrativna tijela, poput agencije za međunarodnu razvojnu suradnju i administrativnog tijela za unutardržavnu migraciju. U usporedbi s trenutačnom strukturom, broj tijela na ministarskoj razini će biti smanjen za osam, a onaj na razini podministarstava za sedam, sudeći prema dokumentu.

Reforma, koja cilja ojačati institucionalno restrukturiranje u ključnim područjima, ojačat će dužnosti vlade u gospodarskom upravljanju, nadzoru tržišta, upravljanju socijalnim uslugama, javnoj službi i zaštiti okoliša, navedeno je.