Predsjednik Xi se susreo sa španskim kraljem Filipom VI

653

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak se susreo sa španskim kraljem Filipom VI., te je rekao da Kina izražava dobrodošlicu sudjelovanju Španije u izgradnji Pojasa i puta.

Xi je rekao da bi Kina i Španija trebale u potpunosti iskoristiti kinesko-evropske teretne vozove koji dolaze iz istočnog kineskog grada Yiwu u glavni grad Španije Madrid.

Dodajući da Kina veliku važnost pridaje odnosima između Kine i Španije, Xi je izrazio zahvalnost za dugu i čvrstu podršku kraljevske obitelji Španije vezama između te dvije države.

Kina je voljna sarađivati sa Španijom kako bi sveobuhvatno strateško partnerstvo doseglo nove razine, sve s ciljem dobrobiti dva naroda, rekao je, dodajući da bi dvije strane trebale imati bliže kontakte na visokoj razini i čvrsto podupirati jedna drugu u pitanjima koja se tiču njihovih ključnih interesa i većih briga.

Kina čvrsto podupire evropski integracijski proces, rekao je Xi, zagovarajući daljnji razvoj četiri partnerstva mira, rasta, reforme i civilizacije između Kine i Evrope.

Xi je izrazio nadu da će Španija stalno igrati aktivnu ulogu unutar Evropske unije i pozitivno pridonijeti dugoročnom, zdravom i stabilnom razvoju odnosa između Kine i Evrope.

Kralj Filip VI. je pozdravio dugoročno bilateralno prijateljstvo, govoreći da su dvije države došle do velikih postignuća u razmjeni i saradnji u područjima trgovine, ekonomije, politike i kulture na temelju zajedničkog povjerenja.

Španija je voljna sarađivati s Kinom kako bi konsolidirala političko zajedničko povjerenje, ojačala interakciju na visokoj razini i produbila praktičnu suradnju na raznim poljima, rekao je kralj.