Predsjednik Xi Jinping posjetio nacionalne medijske kuće

687

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je posjetio tri vodeće medijske kuće u zemlji iskoristivši pritom priliku da im da nekoliko savjeta i riječi ohrabrenja kineskim novinarima.

Prilikom posjeta sjedištu People’s Dailyja ili Narodnih dnevnih novina, Xi je iskoristio novi način medijskog emitiranja navedenog lista kako bi javnosti poslao čestitku povodom nadolazećeg Festivala lampiona.

”Zdravo svima. Festival lampiona, tradicionalni festival kineskog naroda, je pred nama. Svima vam šaljem svoje čestitke uz želju da vas služi dobro zdravlje i da vam na poslu sve bude kako treba. Nadam se i da će vaše obitelji biti sretne.” – poručio je Xi.

Tijekom posjeta Glavnom uredu za informativni program spomenute medijske kuće, Xi, koji je ujedno i glavni tajnik Centralnog komiteta Komunističke partije NR Kine, dao je riječi ohrabrenja zaposlenicima u cilju poticaja za nastavak rada na poboljšanju kvalitete perjanice partijskih dnevnih listova.

Prilikom posjeta Novinskoj agenciji Xinhua, državnoj novinskoj agenciji, Xi je iskoristio sustav za izvještavanje s terena kako bi razgovarao s dopisnikom koji u ovom trenutku za Xinhuu izvještava iz sela u okrugu Lankao, u pokrajini Henan.

xi_novinari.1jpg

Prilikom razgovora s njim kineski predsjednik je istaknuo da su načini rada kadrova na pokrajinskim razinama sastavni dio partijskih odredbi te su izravno vezani i uz interese naroda. Dodao je da bi novinari trebali njegovati provođenje mnogo sveobuhvatnijeg istraživačkog novinarstva u svojim radnim stilovima.

Tijekom posjeta Xinhui, predsjednik Xi je također doznao više o tome kako ta novinska agencija prati događanja. Podržao je i ohrabrio njezine novinare poručivši im da budu prizemljeni u svom pristupu te izvještavaju o temama koje zanimaju javnost.

Posljednja postaja njegove medijske turneje od petka bilo je sjedište CCTV-ja, odnosno državne televizijske kuće. On je posjetio kontrolnu sobu ili glavnu režiju gdje je videopozivom razgovarao sa CCTV-jevim sjevernoameričkim uredom u Washingtonu koji se otvorio prije više od četiri godine. Xi je pohvalio rad tog ureda pozdravljajući njegove djelatnike od kojih su 90% američki državljani.

xi_novinari.2jpg

Nakon medijske turneje kineski predsjednik je predsjedavao simpozijem o medijskom radu Partije. Dodao je i kako bi misije informativnih medija koje vodi vlada trebale služiti općim interesima zemlje te raditi u cilju povezivanja Kine sa svijetom.

Xi je osim toga naglasio da su javni nadzor i pozitivan publicitet dvije kompatibilne funkcije medije. Kako bi se to postiglo on je pozvao medijske kuće da se drže kritičkog novinarstva temeljenog na provjerenim činjenicama i objektivnim analizama.

Pozivajući na provođenje inovativnih koncepata, sadržaja i načina rada kineski predsjednik je medijskim grupacijama poručio da u radu s javnosti iskoriste prednosti novih medija.

On je također pozvao medijske skupine da ojačaju svoje glasove na međunarodnoj sceni, na dobar način ispričaju priče iz Kine te izgrade vodeće medijske grupe s globalnim utjecajem.

Među prisutnima na simpoziju bili su čelnici tri navedene medijske kuće koje je Xi u petak posjetio, kao i 180 medijskih dužnosnika te predstavnici novinara, urednika i televizijskih voditelja.