Predsednik Udruženja novinara Srbije: Zadivljen sam građanima Kine i njihovim osećajem zajedništva

222
kina parada vojska

“Ono što je mene najviše zadivilo na paradi jesu građani Kine i njihov osećaj zajedništva i pripadništva jednoj naciji i istoj ideji”, rekao je za Kineski međunarodni radio predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović.


Kako prenosi ovaj medij, Radomirović je prisustvovao paradi koja je održana 1. oktobra na trgu Tijenanmen u Pekingu, a tokom svog boravka u Kini takođe učestvovao na Forumu novinara u okviru Pojasa i puta, kao i posetio grad Tijenđin koji se nalazi u susedstvu Pekinga.

“Ljudi koji su tu bili zaista su punim srcem pozdravili napredak Kine”, dodao je on.

“Kina je kroz paradu celom svetu poslala poruku da je jaka zemlja i da neće dozvoliti nikome da joj preti. Vidim da jedan stav koji prožima celo društvo Kine jeste ta poruka jedinstvenoj celovitoj Kini. Predsednik Kine Si Đinping je u govoru održanom na ceremoniji između ostalog izlagao i plan kako Kina treba da izgleda za 30 godina, da će to biti zemlja napretka i zemlja koja će se boriti i iskoreniti siromaštvo. To su zaista poruke koje svako na svetu treba da pozdravi”.

Ocenjujući razvoj Kine u proteklih sedam decenija kao nezabeležen u ljudskoj istoriji, Radomirović je izjavio da je zadivljen ne samo spoljnim izgledom kineskih gradova, nego i odnosom kineskih građana prema Srbiji.

„Shvatio sam da Kinezi jako vole Srbiju i žele da poznaju Srbiju, što je za jednu malu zemlju veliki komplimenat“, rekao je predsednik UNS-a.