Predsednik Srbije Vučić: Inicijativa „Pojas i put” doprinosi stabilnosti sveta

659
Pojas i put

U zajedničkom intervjuu kineskim medijima u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da inicijativa „Pojas i put” doprinosi stabilnosti sveta i da povezuje razne zemlje, kulture i narode u duhovnoj i materijalnoj sferi.
U proteklih pet godina, ova inicijativa NR Kine je naišla na podršku mnogo zemalja i regiona, uključujući i Srbiju.

“U okviru inicijative, Srbija i Kina razvijaju velike infrastrukturne projekte, što unapređuje razvoj ekonomije i stvara bolje životne uslove za srpski narod”, naglasio je Vučić.

Kad je reč o železari u Smederevu, koja zapošljava 5.000 radnika, a koju je kupila kineska kompanija Hestil, Vučić je naveo da je ova firma već postala druga najveća izvozna kompanija u Srbiji.

„Vidimo velike interese u saradnji sa Kinom. Nadamo se da će i Kina videti svoje interese u saradnji sa Srbijom,” dodao je Vučić.

Predsednik Srbije se osvrnuo i na obeležavanje 40. godišnjice od sprovođenja politike otvaranja Kine. Rekao je da su sve odluke Kine u proteklih 40 godina transparentne pred celim svetom i da su mnogi ljudi otpočeli da se upoznaju sa kineskom politikom otvaranja.

Naglasio je i da Srbija dosledno podržava politiku jedne Kine kao i da stoji uz Kinu na raznim međunarodnim forumima, u međunarodnim organizacijama i institucijama.

„Srbija ne samo da podržava teritorijalni integritet i suverenitet Kine, već poštuje kinesku politiku i diplomatiju”, podvukao je predsednik Srbije..

„Srbija je ponosna svestranim strateškim partnerstvom sa Kinom. To pokazuje ne samo zajedničke ekonomske interese, međusobno razumevanje i podrške po raznim pitanjima, već je i dokaz sve većeg međusobnog poštovanja dveju zemalja”, zaključio je Vučić.