Predsednik Kineske medijske grupe dao intervju najvećoj italijanskoj televiziji

242
Predsednik Kineske medijske grupe Šen Haisijung

Predsednik Kineske medijske grupe Šen Haisijung dao je nedavno ekskluzivni intervju televiziji TGcom24, koja pripada najvećoj komercijalnoj medijskoj grupi u Italiji.


Odgovarajući na pitanje o medijskim reformama, Šen je rekao da Kineska medijska grupa više nije isključivo institucija radijskih i televizijskih programa u tradicionalnom smislu, već prerasta u svetsku prvoklasnu novu medijsku instituciju za produkciju i distribuciju originalnih audio-vizuelnih sadržaja.

Govoreći o kineskoj ekonomiji, Šen je rekao da će ovogodišnji rast bruto domaćeg proizvoda iznositi oko 6,1 odsto, a ukupan iznos BDP-a dostići će sto biliona juana. U tom smislu, bruto domaći proizvod po glavi stanovnika će iznositi gotovo 10 hiljada američkih dolara, što je za Kinu, najmnogoljudniju zemlju sa 1,4 milijarde stanovnika, veoma značajno, ocenio je Šen.

Kada je u pitanju trgovinski spor između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, Šen je rekao da Kina ceni mir i zalaže se za stvaranje zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva i ostvarenje uzajamne koristi.

„Verujem da će se kinesko-američki odnosi i dalje stabilno razvijati nakon ‘trgovinskog duela’ u prethodnom periodu“, izjavio je predsednik Kineske medijske grupe.

Upitan da li je „SAD pokrenuo rat protiv kompanije ‘Huavei’ zbog zabrinutosti da bi Kina putem 5G mreže držala ceo svet pod svojom kontrolom“, Šen je rekao da su takvu zabrinutost stvorili sami Amerikanci koji se plaše da će njihova kontrola nad svetom biti ugrožena.

„Do sada ni na jednom uređaju kompanije ‘Huavei’ nije otkriveno da je pod nadzorom kineskih obaveštajnih služba. Naprotiv, kod američkih ‘Eplovih’ proizvoda i internet kompanija je otkriveno da su pod nadzorom američkih obaveštajnih službi. Zato kažem da je namera Amerikanaca da stavljaju svet pod svoju kontrolu ugrožena i to ugroženo upravo poslovanjem kompanije ‘Huavei’. Na taj način je SAD kao zemlja ušla u rat protiv jedne kineske privatne kompanije“, naveo je Šen.

„Mislim da su Amerikanci pomalo paranoični u pristupu tom slučaju“, ističe Šen.

On je takođe odgovorio na pitanje voditelja italijanske televizije o neredima u Hongkongu. „Mislim da su mnogi Zapadni mediji pristrasni u izveštavanju o incidentima u Hongkongu. Pojedini američki političari pokušavaju da putem incidenata u Hongkongu sprečavaju razvoj Kine. Takvo ponašanje je odraz mentaliteta Hladnog rata i zaista zabrinjavajuće“, rekao je Šen.

Uprava Specijalnog administrativnog regiona Hongkonga i njegovih sedam miliona stanovnika sposobni su da uz podršku centralne vlade u Pekingu rešavaju svoje probleme, ocenjuje Šen.

„Makao, koji će uskoro obeležavati 20. godišnjicu svog povratka matici Kini upravo je dobar primer. Ekonomija u Makaou je u protekle dve decenije porasla više od osam puta. Tamošnji građani i zvaničnici uvereni su u lepšu budućnosti regiona i veruju da će uz podršku kontinentalnog dela Kine dobiti mnogo razvojnih prilika. Oni takođe smatraju neophodnim da izvuku pouke iz slučajeva u Hongkongu, da još više cene mir“, zaključio je Šen Haisjung u intervjuu za TGcom24.