Pred sastanak premijera Kine i zemalja CEE – kineski premijer Li Keqiang napisao članak za bugarske novine: Novi početak, nova vizija i novo putovanje

761
kineski premijer Li Keqiang

Premijer Li Keqiang je 4. srpnja, 2018., prije njegova službenog posjeta Bugarskoj i prisustvovanja na 7. Summitu vođa vlada Kine i srednje i istočnoeuropskih država, za mainstream bugarske novine 24 Chasa i Standard napisao članak pod naslovom “Novi početak, nova vizija i novo putovanje”.

Li Keqiang je svoj članak započeo time što je izrazio oduševljenje što je posjetio Bugarsku i što sudjeluje na 7. Summitu Kina-CEEC koji se održava u Sofiji. Ovo je Premijerov prvi posjet u 18 godina i njegova prva stanica u Europi nakon formiranja nove kineske vlade. Cilj je posjeta davanje svježeg poticaja rastu kinesko-bugarskih odnosa i suradnje unutar mehanizma 16+1.

Sudeći prema članku, Kina će pojačati komplementarnost između inicijative Pojas i put i razvojne strategije Bugarske te će potaknuti više kineskih tvrtki koje se bave proizvodnjom opreme i inženjerstvom da ulažu u Bugarsku i da se aktivno uključe u infrastrukturne projekte prilagođene lokalnim potrebama. Dvije strane će surađivati u promoviranju uravnoteženog rasta bilateralne trgovine te će pružiti više olakšica za zajedničke posjete i turizam. Također će pojačati razmjene u području kulture i obrazovanja, posebice između mladih i na podnacionalnoj razini, kako bi drvo prijateljstva održali njegovanim i plodnim.

Li Keqiang je istaknuo kako se Kina i države CEEC-a nalaze na sličnom stupnju razvoja i da su sve obvezane zajedničkom razvoju putem bliže i tješnje suradnje temeljene na komplementarnosti. Obje strane se nalaze u procesu ekonomske transformacije i nadgradnje. Suradnja 16+1 je usmjerena na rezultate i vođena principima zajedničkog poštovanja, jednakosti i nemiješanja u unutarnja pitanja. Takav tip suradnje nema nikakve političke uvjete.

Dvije strane će težiti ishodima na obostranu korist te će formirati jaču sinergiju između međusobnih razvojnih strategija i potreba za izradom srednjeročnih do dugoročnih planova suradnje i promoviranja uravnoteženijeg i održivog rasta dvosmjerne trgovine i ulaganja. Obje strane su obvezane otvorenoj i inkluzivnoj suradnji unutar okvira suradnje 16+1, a ne stvaranju zatvorenog ili ekskluzivnog kluba. Nastavit će surađivati unutar okvira relevantnih zakona i regulativa EU i voditi se principom otvorenosti i transparentnosti. Kina je spremna pojačati komunikaciju s EU i pozdravlja rasprave o suradnji na tržištima treće strane.

Li Keqiang je naglasio kako Kina i dalje podržava europske integracije te da se nada da će vidjeti ujedinjenu, stabilnu, otvorenu i prosperitetnu Europsku uniju i snažnu valutu euro. Kao važan dio i korisna komponenta kinesko-europskih odnosa, suradnja unutar mehanizma 16+1 će pomoći u smanjenju europskog razvojnog jaza, promovirati uravnoteženi razvoj između Istoka i Zapada te ubrizgati novu dozu vitalnosti u sveobuhvatnu suradnju između Kine i Europe.