Poziv na poboljšanje odnosa Kine i Japana, te podsjećanje na protivljenje Kine posjetima Dalaj Lame zemljama u inozemstvu

609
Komunistička partija NR Kine

Viši kineski dužnosnik i zamjenik ministra pri Međunarodnom odjelu Centralnog komiteta Komunističke partije NR Kine Guo Yezho pozvao je u subotu na ”stabiliziranje i poboljšanje” odnosa između Kine i Japana.
”Odnosi Kine i Japana se sada suočavaju s novim prilikama, no izazovi su i dalje tu,” istaknuo je Guo na konferenciji za medije održanoj na marginama 19. Nacionalnog kongresa.

Na pitanje da komentira dogovaraju li kineski i japanski vođe posjete u oba smjera iduće godine, izjavio je kako su uzajamni posjeti veoma važni za bilateralne odnose.

”No mi također znamo i kako su uzajamni posjeti na visokim razinima potrebni za pomoć i razumijevanje javnosti,” istaknuo je Guo pozivajući obje strane da ”stvore bolje uvjete i njeguju okruženje za razvoj bilateralnih odnosa”.

Također, viši kineski dužnosnik i izvršni zamjenik ministra pri Radnom odjelu Ujedinjenog fronta partijskog Centralnog komiteta Zhang Yijiong ponovio je u subotu kako se Kina protivi posjetima Dalaj Lame zemljama u inozemstvu.

Zhang je na konferenciji za medije na marginama 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije NR Kine pozvao vlade drugih zemalja da budu ”oprezne i s riječima i djelima”.

”Četrnaesti po redu Dalaj Lama nije samo religijska figura, nego i politička,” istaknuo je Zhang.

Dodao je također i kako je cilj tzv. ”tibetske vlade u egzilu”, koju je on uspostavio u stranoj zemlji 1959., u suštini traženje ”neovisnosti Tibeta” te nastojanje da se razdijeli domovina.