Povjerenje i djelovanje produbljuju suradnju u BRICS

204
brics

Kinesko obećanje za daljnje otvaranje tržišta i prijedlog za stvaranje partnerstva BRICS-a za novu industrijsku revoluciju jačaju povjerenje koje potiče suradnju.


Predsjednik XI Jinping je pozvao poslovne krugove da sudjeluju i promiču gospodarsku suradnju među državama članicama BRICS-a, govoreći da kad tvrtke imaju povjerenje, tržište uživa vitalnost. Obraćajući se približno 600 poslovnih ljudi iz zemalja BRICS-a je rekao da je partnerstvo BRICS-a za novu industrijsku revoluciju vitalno za buduću gospodarsku suradnju skupine.

Također je istaknuo kinesku stalnu posvećenost otvaranju i potvrdio obećanje da će neprestano unaprjeđivati poslovni okoliš i stvarati bolje uvjete za razvoj poslovanja. Kada ovo uzmemo zajedno, jasno je da Kina jačanjem povjerenja djelovanjem želi predvoditi zemlje BRICS-a prema dubljoj razini suradnje.

Ovo je vrijeme kada su povjerenje i suradnja najpotrebniji. Kako je usporio rast svjetskog gospodarstva, zemlje BRICS-a su također iskusile sporije stope rasta. Zemlje BRICS-a zajedno čine 42% svjetskog gospodarstva, 23% globalnog BDP-a i više od polovice svjetskog rasta.

To sve čiti čvrst temelj za širenje suradnje.

Novi pokretači rasta mogu biti izgrađeni kroz suradnju u tehnološkoj areni, dok svijet prolazi kroz novi krug tehnološke industrijske revolucije. Prošle godine je prijedlog predsjednika Xija za uspostavu partnerstva BRICS-a koje će biti dio ovog procesa upisan u deklaraciju objavljenu na kraju samita u Johannesburgu.

Budući da su zemlje članice postigle konsenzus o promicanju suradnje u područjima kao što su industrijske mreže, umjetna inteligencija i informacijska sigurnost, više suradnje može biti očekivano u ostalim područjima, uključujući inovaciju te digitalna i zelena gospodarstva.

Partnerstvo u industrijskoj revoluciji postaje glavni stup suradnje za zemlje BRICS-a, osim postojećih političkih, gospodarskih i međuljudskih razmjena. Materijalizacija ovog novog partnerstva će pomoći u jačanju visokokvalitetnog razvoja u zemljama članicama i dodati novu energiju suradnju Jug-Jug.

Kina je igrala vodeću ulogu u olakšavanju suradnje među zemljama BRICS-a. Na 2. Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju prošli tjedan su tvrtke iz Brazila zabilježile 3,6 puta više transakcija nego prošle godine. Poduzeća iz Rusije su ostvarila gotovo tri četvrtine više transakcija, a tvrtke iz Indije su zaključile sajam s najvećim povećanjem volumena transakcija.

S obećanjem predsjednika Xija za daljnjim otvaranjem kineskih tržišta, povećanjem uvoza i daljnjom optimizacijom poslovnog okoliša, predvidljivo je da će dodatna suradnja BRICS-a ostvariti više dijeljene dobrobiti u desetljeću koje dolazi.