Potpredsednik Kine: Kina se zalaže za izgradnju novog tipa međunarodnih odnosa i zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva

220
Potpredsednik Kine Vang Čišan

Potpredsednik Kine Vang Ćišan izjavio je u nedelju da Kina teži mirnom razvoju i oštro se suprotstavlja multilateralizmu, ističući da Kineski razvoj ne vodi tome da zameni neku drugu državu, i Kina nikada neće težiti hegemoniji.


Vang je o tome govorio na ceremoniji otvaranja Međunarodnog foruma „Imperial Spings“ u južnom kineskom gradu Guangdžouu.

Vang je naveo da su mir i razvoj teme ovog doba, da je multilateralizam neizbežan izbor čovečanstva, a širenje saradnje i zajednički razvoj želje svih zemalja u svetu.

Ipak, poslednjih godina dogodili su se zaokreti u ekonomskoj globalizaciji i rast unilateralizma, protekcionizma i populizma iz temelja su promenili red multilateralizma, naveo je Vang.

Kineski potpredsednik je govorio pred desetinama bivših šefova vlada i država, lidera međunarodnih organizacija, stručnjaka i poslovnih ljudi.

On je istakao da se Kina zalaže za izgradnju novog tipa međunarodnih odnosa i zajednici sa zajedničkom budućnošću čovečanstva. Kina je posvećena stvaranju prosperitetnog i lepšeg sveta, uz vin-vin saradnju, pridržavanje međunarodnih pravila, istrajno poštenje i pravdu, sa osnovom u multilateralizmu.

Prema njegovim rečima, održivi razvoj je zlatni ključ za pokretanje novih praksi multilateralne saradnje.

Međunarodni forum „Imperial Springs“ pokrenuli su 2014. godine Društvo za prijateljstvo i razmenu Kine i Australije, Društvo kineskog naroda za prijateljstvo sa stranim državama, vlada provincije Guangdung i Alijansa za svetsko vođstvo – Madridski klub.