Potpredjednik SAD Pence priznaje „veću transparentnost“ Kine u postupanju sa Kovidom-19

361
potpredsjednik SAD Mike Pence

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence rekao je u ponedeljak da je Kina pokazala “mnogo veću transparentnost” u postupanju sa Kovidom-19 u poređenju s prethodnim zarazama i izrazio spremnost za dalju saradnju sa Kinom.


“Istina je da je u poređenju s prethodnim epidemijama u Kini, došlo do mnogo većeg stepena transparentnosti u odnosu prema zarazi. I uspeli smo da pošaljemo tim naših zdravstvenih stručnjaka sredinom februara da pogledaju sirove podatke kako bismo shvatili šta se dešavalo u Kini. I nastavićemo da radimo na bazi saradnje”, kazao je Pens.

Ovo nije prvi put da Pens hvali kinesko postupanje tokom epidemije. Potpredsednik SAD-a je prošlog meseca rekao CNBC-u da je Peking demonstrirao „neviđen nivo transparentnosti“ sa svetskim zdravstvenim zvaničnicima u suočavanju sa novim koronavirusom, koji se brzo prenosi.

Istog dana, Trampov tim za kampanju je objavio vremenski okvir akcija administracije za borbu protiv koronavirusa. Prva rečenica je glasila „31. decembar: Kina Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljuje pojavu koronavirusa“.

Kina je obaveštavala Sjedinjene Države o situaciji od kada je epidemija izbila. Od 3. januara Kina redovno obaveštava američku stranu o razvoju epidemije, merama prevencije i kontrole.