Pošten i ravnopravan dijalog ključ za rješenje trgovinskog spora Kine i SAD

306
Kina i SAD

Predsjednik Kine Xi Jinping i Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump su se tijekom telefonskog razgovora u utorak složili sastati tijekom predstojećeg samita G20 u Osaki. Također su se složili da će trgovinske ekipe iz obje zemlje ostati u kontaktu kako bi pronašle ključ za rješenje trgovinskog spora Kine i SAD.


Vijest o predstojećem sastanku između dva predsjednika je ponudila privremeno olakšanje za svjetska zabrinuta tržišta i dalo trenutni poticaj globalnim tržištima dionica.

Kina je uvijek vidjela konzultacije i pregovore kao prvu opciju za rješavanje sporova i više puta je pokazala voljnost na rad sa Sjedinjenim Američkim Državama radi pronalaženja rješenja. Peking je također izrazio svoje granice i principe: Ključ za rješavanje gospodarskih i trgovinskih pregovora između Kine i SAD-a je sastati se na pola puta. Obje strane bi trebale slijediti konsenzus postignut tijekom sastanka vođa dvije zemlje u Argentini prošle godine, međusobno poštovati legitimne brige i održati razgovore na temeljima uzajamnih poštovanja i dobrobiti te na ravnopravnoj osnovi.

Što se dogodilo kroz proteklih nekoliko godina je pokazalo da ekstremni pritisak koji je Washington pokušavao staviti na Kinu u trgovinskim pitanjima nije uspio ostvariti rezultate. Nije imao učinak kojem se Washington nadao i neće nikada. Od kada su Sjedinjene Američke Države povećale carine na 200 milijardi američkih dolara robe iz Kine u svibnju, Peking je uzvratio protumjerama, uključujući dodatne carine na približno 60 milijardi dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, izdao upozorenje protiv uporabe kineskih rijetkih zemnih materijala za proizvodnju proizvoda namijenjenih obuzdavanju kineskog razvoja i započeo stvarati popis nepouzdanih entiteta ciljajući poduzeća koja poduzimaju akcije na štetu kineskih tvrtki. Ti potezi su jasno pokazali da je Kina potpuno spremna na bilo kakvo zlonamjerno potiskivanje njenog gospodarstva.

Poštovanje, dobra vjera, jednakost i uzajamna dobrobit su ključ za osiguravanje da će Kina nastaviti sudjelovati u trgovinskim pregovorima. Sjedinjene Američke Države bi trebale biti potpuno svjesne kineskih ključnih briga i razumjeti da se kineske crvene linije ne smiju prekoračiti niti donje granice dovoditi u pitanje.

Samit G20 će započeti za manje od 10 dana. Nadamo se da dvije trgovinske ekipa mogu pronaći put prema naprijed kako bi se mogle riješiti razlike između dvije zemlje. No, ako Washington bude inzistirao na provođenju pritiska na Kinu prijeteći s više carina, dok traju trgovinski pregovori, rezultat će biti kontraproduktivan. Samo pridržavanjem dijaloga na ravnopravnim osnovama i uzajamnim uzimanjem u obzir legitimnih briga Kina i Sjedinjene Američke Države mogu riješiti svoje probleme.