Posjeta premijera Lija potiče jačanje veza Kine i Evrope

757
kineski premijer li keqiang

Kina se nada kako će zajednički izraziti podršku otvorenoj ekonomiji, slobodnoj trgovini i investicijama, te globalnom i regionalnom miru i stabilnosti s Njemačkom, Evropskom unijom i Belgijom tokom posjete premijera Lija Evropi.

Zakazano je kako će Li biti u posjeti Njemačkoj i Belgiji od iduće srijede do petka, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Wang Chao tokom obraćanja medijima u subotu, objavljuje novinska agencija Xinhua.

Ove se godine obilježava 45. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Njemačke. Tokom Lijevog posjeta Njemačkoj je predviđeno kako će se sastati s njemačkim predsjednikom Frankom Walterom Steinmeierom i prisustvovati godišnjem sastanku između kineskog premijera i njemačke kancelarke.

Li i njemačka kancelarka Angela Merkel će također biti prisutni na kinesko-njemačkom inovacijskom forumu, rekao je Wang.

Prema Wangu, Li će prisustvovati 19. sastanku vođa Kine i EU u Belgiji, zajedno s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, te će dvije strane dubinski razmijeniti poglede na odnose Kine i EU, kao i na regionalna i globalna pitanja od zajedničkog interesa.

Zakazano je kako će Li prisustvovati nizu aktivnosti u Bruxellesu, uključujući poslovni summit Kine i EU, dijalog Kine i EU o saradnji u inovacijama i aktivnosti koje obilježavaju godinu turizma Kine i EU, među ostalima, rekao je Wang.

Također u Bruxellesu, Li će se sastati s kraljem Belgije Filipom i održati razgovore s premijerom Charlesom Michelom. Li i Michel će prisustvovati izložbi novih automobila tvrtke Geely-Volvo i prisustvovati potpisivanju serije dokumenata o bilateralnoj saradnji.

“Gospodarstva Kine i Belgije su visoko komplementarna,” rekao je Li Chenggang, kineski pomoćnik ministra ekonomije. Rekao je kako dvije strane imaju veliki potencijal za saradnju u mnogim područjima, kao što su hemijska industrija, prehrana, financije, mikroelektronika, bio-farmaceutski proizvodi, zaštita okoliša i biološka znanost.

Kina i EU dijele širok spektar zajedničkih interesa i sličan stav o slobodnoj trgovini i investicijama i globalnom ekonomskom upravljanju, rekao je Wang, dodajući kako će posjeta doprinijeti jačanju strateške komunikacije i koordinacije, povećati međusobno političko povjerenje i dodati nov poticaj odnosima.