Pokret četvrtog svibnja: Xi prisustvovao okupljanju za obilježavanje stote godišnjice

239
Pokret četvrtog svibnja

Domoljubni i antiimperijalistički Pokret četvrtog svibnja je počeo 4. svibnja 1919., te je u Velikoj dvorani naroda u Pekingu tim povodom organizirano okupljanje zbog obilježavanja stogodišnjice pokreta.


Pokret je nastao kada je grupa kineskih studenata protestirala protiv slabog diplomatskog odgovora tadašnje kineske vlade na Sporazum u Versaillesu, čime je obilježen početak nove kineske demokratske revolucije.

Xi Jinping održao važan govor

Okupljanju za stogodišnjicu Pokreta prisustvovao je kineski predsjednik Xi Jinping. Xi, također generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i čelnik Središnjeg vojnog povjerenstva, je održao važan govor.

Xi Jinping je rekao da je Pokret četvrtog svibnja, svojom velikom snagom, inspirirao ambicije i samouvjerenost kineskog naroda i nacije za ostvarenje nacionalnog pomlađivanja.

Pokret bio velika domoljubna i revolucionarna kampanja

Pokret je bio velika domoljubna i revolucionarna kampanja koju su predvodili napredni mladi intelektualci uz sudjelovanje ljudi iz svih područja života radi odlučne borbe protiv imperijalizma i feudalizma, rekao je Xi.

Bio je to veliki društveni revolucionarni pokret koji su pokrenuli Kinezi kako bi spasili naciju od pokoravanja, zaštitile nacionalni dignitet i okupili nacionalne snage, rekao je Xi.

Također je bio veliki prosvjetiteljski i novi kulturni pokret širenja nove misli, nove kulture i novog znanja, rekao je Xi.

Važnost uloge marksizma i vodstva Komunističke partije Kine

Xi je istaknuo važnost uloge marksizma i vodstva Komunističke partije Kine u potrazi kineske nacije za istinom i napretkom.

Povijest dokazuje da je potraga za istinom i napretkom kineskog naroda i nacija bila nezaustavljiva od kada je Kina prihvatila marksizam, vodstvo KPK i veliko buđenje kineskog naroda i nacije, rekao je Xi.

Mladež zemlje da se pridržava domoljublja

Predsjednik je također pozvao mladež zemlje na pridržavanje domoljublja. Rekao je da dok god visoki drže stijeg patriotizma, kineski narod može osloboditi veliku snagu u nastojanjima za preobrazbu Kine i svijeta.

Također su prisustvovali i drugi kineski čelnici Li Keqiang, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji, Han Zheng i Wang Qishan.