Pojas i put najveća platforma za međunarodnu suradnju

438
inicijativa Pojas i put

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je u svom govoru kojeg je održao tijekom opće rasprave na 73. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda rekao kako je kineska inicijativa Pojas i put javno dobro koje Kina nudi svijetu.

Wang je rekao kako je inicijativa koju je predložio kineski predsjednik Xi Jinping narasla u najveću platformu za međunarodnu suradnju.

“Njezin je cilj donijeti dobrobiti za sve putem konzultacija i suradnje,” rekao je, dodajući kako je ona otvorena, transparentna i inkluzivna.

Ministar je još rekao kako se navedena inicijativa temelji na međunarodnim pravilima i zakonima te kako cilja postići zeleni, ekološki prihvatljivi i održivi razvoj.

“Radi se o traženju zajedničkog blagostanja putem veće komplementarnosti među državama koje u inicijativi sudjeluju,” istaknuo je.

Više od 130 država i međunarodnih organizacija su do rujna ove godine potpisale sporazume o suradnji s Kinom unutar inicijative Pojas i put, sudeći prema kineskom diplomatu.

Wang je poziv poslao i tijekom rasprave na Općoj skupštini: “Kina će iduće godine održati drugi Forum za međunarodnu suradnju Pojas i put i poziva sve zainteresirane da sudjeluju na ovom događaju.”