Počinje „Proljetni putnički prijevoz” 2020., dok više mjera osigurava sigurnih 3 milijardi putovanja

487

Desetog siječnja je službeno počeo „Proljetni putnički prijevoz” 2020., odnosno putnička gužva prije i poslije kineskog Blagdana proljeća svake godine.


Kinezi koji rade i žive u drugim pokrajinama se pripremaju na put kući. Zahvaljujući brzom razvoju brzih vlakova i putničkih cesta se brzo povećava i kapacitet Kine za putnički prijevoz, čime se osigurava udobnost i ugodnost na putu kući.

Brz vlak K4051 iz Pekinga za Nantong, grad u jugoistočnoj provinciji Jiangsu, je 10. siječnja u 00:31 krenuo sa stanice, s više od 600 putnika na putu kući. Mnogo od njih je reklo kako je tijekom Proljetnog prijevoza nekoliko godina ranije zaista ponekad bilo teško nabaviti kartu za vlak, no sada je nabava karata mnogo lakša i kolodvori su mnogo uredniji.

Uoči Blagdana proljeća u vagonima se također osjeća novogodišnja atmosfera. Na prozorima vagona su zalijepljeni papiri za ukrašavanje s kineskim znakom „福”, koji znači sreću. Putnici u udobnom okolišu vlaka također imaju mnoga očekivanja za ujedinjenje sa obiteljima.

Posebni angažman za Proljetni putnički prijevoz je počeo od kraja 70-ih godina prošlog stoljeća. Nakon kineskih reformi i otvaranje prema svijetu, veliki dio stanovništva je počeo odlaziti u druge krajeve Kine radi posla ili studija. Prije i poslije Blagdana proljeća, odnosno kineske Nove godine po lunarnom kalendaru, ljudi se po običaju vraćaju kući iz krajeva gdje rade i studiraju radi ujedinjenja sa obiteljima, a poslije praznika se ponovo se vraćaju u gradove gdje rade i studiraju, čime je uzrokovana seoba stanovnika rijetko viđena u tako velikim razmjerima u cijelom svijetu. Od 2012., svake godine broj putovanja tijekom Proljetnog prijevoza iznosi oko 3 milijarde.

Danas je putnicima je mnogo udobnije i lakše na ovom značajnom putovanju. Od nekadašnje neobično teško nabave karata, do sadašnje „alternativne nabave” (sustava u kojem putnik kupuje kartu preko mobilne aplikacije, a ako trenutno nema karata, putnik može unaprijed platiti cijenu karte na aplikaciji i čim neki drugi putnik odustane od kupljene karte, dobije ju putnik koji ju je unaprijed platio), od nekadašnjeg reda za nabavu karata, do sadašnje mobilne aplikacije, od nekadašnje neuredne gužve na kolodvorima, do sadašnjeg inteligentnog vodiča i ulaska u kolodvor „licem” (tehnologijom inteligentnog prepoznavanja lica) …sigurno, uredno, i udobno, to su opći dojmovi putnika o sadašnjem Proljetnom prijevozu. Xie Jingyi, glasnogovornik Pekinškog kolodvora nam je rekao da je ove godine taj kolodvor poduzeo više mjera za osiguravanje više udobnosti putnicima.

„Na svih 30 ulaznih vrata smo instalirali sustav za prepoznavanje lica, to je jedna od novosti. Obavili smo informativnu i inteligentnu nadogradnju kod mnogo uređaja i opreme. Kako bismo putnicima ponudili kvalitetniju uslugu, postojećim sobama za majke i bebe smo pridodali dvije mobilne sobe za njegu beba, čime pružamo više udobnosti majkama.”

Prema podacima će u ovogodišnjem Proljetnom prijevozu, tijekom kojeg će se ostvariti oko 3 milijarde putovanja, broj putovanja autocestama i cestovnim prometom iznositi skoro 2,5 milijarde, željeznicom će se putovati 440 milijuna puta, zrakoplovima 79 milijuna i vodenim putevima 45 milijuna puta. Udio putovanja brzim vlakom, zrakoplovom i osobnim vozilima tijekom Proljetnog prijevoza se stalno povećava. Zhao Chenxin, zamjenik generalnog tajnika Državnog povjerenstva za razvoj i reforme je rekao da nadležni organi optimiziraju usluge kako bi osigurali više udobnosti putnicima:

„Na primjer, promičemo elektronske željezničke karte i sveobuhvatno provođenje alternativnih karata, povećavamo pokrivenost ENC-a na autocestama te mogućnosti samouslugu i putovanja bez papira kod zračnog prijevoza i mnogo putnika je već nabavilo karte na mobilnoj aplikaciji i ušlo u kolodvor ‘prepoznavanjem lica’ te na druge brze i udobne načine. Osim toga, imamo već 70 kolodvora za lakši i brzi transfer, a kod 13 kolodvora putnici ulaze u podzemnu stanicu bez ponovne sigurnosne kontrole. U drugim područjima nadležne službe također povećavaju udobnost kod pitanju prelaska između dva prometna sredstva i u tom smislu osiguravamo udoban put putnicima.”