Počinje izgradnja nove bolnice u Doboju: Postavljen kamen temeljac, gradi kineska firma

360
izradnja nove bolnice u Doboju China Sinopharm

Počinje izgradnja nove bolnice u Doboju, a danas je postavljen kamen temeljac za tu građevinu koju po sistemu „ključ u ruke“ gradi kineska firma China Sinopharm International Corporation.


Kamen temeljac položili su direktor te kompanije Li Kan i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a događaju je prisustvovao i ambasador NR Kine u BiH Ji Ping.

Prethodno su ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i Li Kan, potpisali ugovor za projektovanje, izgradnju i opremanje nove zgrade dobojske bolnice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u svom govoru istakao da svjedočimo važnom događaju, koji je za mnoge nekad bio i nestvaran.

– Ova bolnica dobiće najsavremeniju opremu. Ovdje su se srele naša želja i potreba i sposobnost kineskih partnera da izgrade ovaj objekat. Doboj zaslužuje ovu bolnicu. Za 36 mjeseci ovdje ćemo se ponovo nađi, na ponos svih nas – rekao je Dodik.

Najveća kineska kompanija koja se bavi medicinskom i zdravstvenom opremom

Direktor kompanije China Sinopharm International Corporation izrazio je zadovoljstvo zbog projekta izgradnje nove bolnice u Doboju.

– Mi smo najveća kineska kompanija koja se bavi medicinskom i zdravstvenom opremom. Bavimo se i međunarodnim farmaceutskim poslovanjem – rekao je Li Kan.

Odnosi Kine i BiH idu putem brzog razvoja

Ambasador Kine u BiH Ji Ping rekao je da prvi put prisustvuje ovakvom događaju, te čestitao predsjedavajućem Predsjedništva BiH, premijeru i institucijama RS na ovako velikom događaju.

– Odnosi Kine i BiH su krenuli putem brzog razvoja – istakao je ambasador Ji.