Počelo zasjedanje kineskog Nacionalnog kongresa

903
Kina kongres

U Pekingu je u subotu počelo zasjedanje kineskog Nacionalnog narodnog kongresa, na kojem je premijer Li Kećijang iznio cilj privrednog rasta u 2016. godini od 6,5 do sedam posto.

U govoru kojim je otvorio ovogodišnji Kongres, Li je upozorio da Kini u ovoj godini predstoji “teška borba”, prenio je britanski BBC.

Zasjedanje Nacionalnog narodnog kongresa, kojem ove godine prisustvuje više od 3.000 delegata, ima za cilj predstavljanje ekonomskih i političkih planova kineskih vlasti, a ovogodišnje zasjedanje se odvija u vrijeme kad Kina doživljava usporenje privrednog rasta i težak prijelaz s prevelike ovisnosti o proizvodnji i teškoj industriji.

Očekuje se i da će na tom kongresu vladajuće Komunističke stranke biti odobren novi petogodišnji plan.

-Kina će se ove godine suočiti s većim brojem težih problema i izazova u svom razvoju, pa moramo da budemo u potpunosti spremni da vodimo tešku bitku- istakao je kineski premijer obraćajući se delegatima.

Cilj kineskih vlasti za prošlu godinu kad je riječ o privrednom rastu je bio oko sedam posto, ali je ostvaren rast od 6,9 posto, najniži u posljednjih 25 godina.

Li je iznio i da je cilj inflacije ove godine oko tri posto, a stope nezaposlenosti oko 4,5 posto.

Istovremeno je kineski budžet za odbranu u ovoj godini povećan za 7,6 posto, što je, međutim, najmanje povećanje u posljednjih šest godina i iznosi oko jedne četvrtine američkog vojnog budžeta.

Kineske vlasti su, s druge strane, obećale da će štititi svoja pomorska prava, imajući u vidu sporove u Istočnom i Južom kineskom moru, kao i da će unaprijediti prikupljanje obavještajnih podataka.