Poboljšanje kvalitete zraka u više gradova

790
Peking

I dok je u većini kineskih gradova zrak čišći nakon što je 2013. godine implementiran plan kontrole zagađenja na području cijele Kine, stručnjaci za pitanja okoliša napominju da je došlo do poboljšanja kvalitete zraka, te da pitanje dostizanja zacrtane kvalitete zraka do 2030. za sve kineske gradove ovisi o društvenom, ekonomskom i tehnološkom razvoju.

Sedamdeset i tri grada od ukupno 338 koje prati Ministarstvo zaštite okoliša (MEP) je u 2015. godini doseglo zacrtane standarde kvalitete zraka. Kineski nacionalni standard za čestice u zraku (PM) iznosi 35 mikrograma po metru kubnom.

U gradovima koje prati Ministarstvo, omjer dana s dobrom ili relativno dobrom kvalitetom zraka u godini narastao je na 78,8 posto, što predstavlja povećanje od 2,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Gustoća PM2.5 na teritoriju cijele Kine pala je za šest posto na 47 mikrograma po metru kubnom, a prosječna gustoća PM10 pala je za 5,7 posto na 82 mikrograma.

Prema 13. Petogodišnjem planu (2016-20) Kina će poduzeti mjere kako bi se borila s urbanim smogom i isporučila “dobra” očitanja kvalitete zraka u 80 posto gradova koja se prate prenosi Croatian.cri.cn