Poboljšana struktura kineskih direktnih investicija u inostranstvo

151
ulaganja investicije

Investicije Kine u inostranstvo su u prvih 11 meseci ove godine iznosile 98,78 milijardi američkih dolara, što je za 1,2 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Ministarstva trgovine Kine.


Portparol Ministarstva trgovine Gao Feng je tim povodom izjavio da je blagi pad investicija Kine u inostranstvo rezultat sticaja okolnosti i predstavlja normalnu pojavu u trgovini i investicijama.

„Generalno gledano, struktura kineskih direktnih investicija u inostranstvo se poboljšavala, uporedo sa kontinuiranim unapređivanjem domaćih reformi na strani ponude“, ocenio je Gao.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, udeo kineskih investicija u zemlje i regione obuhvaćene inicijativom „Pojas i put“ u ukupnom obimu ulaganja u inostranstvo porastao je za 0,5 odsto. Ulaganja u sektor proizvodnje i sektor prodaje na veliko i malo bila su veće za 2 i 2,7 odsto. U istom periodu nisu zabeležena nova ulaganja u oblasti nekretnina, sporta i zabave u inostranstvu. Ovi podaci pokazuju da su kineski investitori postali razumniji i oprezniji i veću pažnju obraćaju na kvalitet i efekte ulaganja, naveo je Gao.

On je rekao da će Vlada nastaviti da ohrabruje i predvodi moćne kineske kompanije sa dobrim kredibilitetom da aktivno učestvuju u međunarodnoj konkurenciji i saradnji, kako bi paralelno sa ostvarenjem sopstvenog razvoja, doprinele i zajedničkom razvoju investicionih odredišta i njihovih naroda.