Plenković i Li na gradilištu Pelješkoga mosta

891
Pelješki most

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine Li Kequiang na gradilištu Pelješkog mosta simbolično su označili početak postavljanja najvećeg pilota Pelješkog mosta.


Pelješki most važan projekt za kinesku kompaniju CRBC, a nadzor vrše ovlaštena tijela EU

Kineski premijer Li Kequiang istaknuo je kako je Pelješki most važan projekt za kinesku kompaniju China Road And Bridge Corporation (CRBC) koja će ga izgrađivati na najvišoj mogućoj razini, poručio je. Nadzor pojedinih dionica izvedbe, kao i proizvodnju čelika za most u Šangaju, vrše ovlaštena nadzorna tijela Europske unije (EU).

Pelješki most za Hrvatsku ima strateško značenje

Premijer Plenković je istaknuo kako je Pelješki most najveći i najvažniji hrvatski infrastrukturni projekt koji je kao tema i ambicija u domaćoj politici, struci i javnosti prisutan već 20-ak godina te kako ovaj projekt za Hrvatsku ima strateško značenje povezivanja juga s ostatkom Hrvatske.

„Simbolički, ovaj most osigurat će jedinstvo državnog teritorija“, rekao je Plenković.

Plenković je naglasio značaj Pelješkog mosta u prometnom i turističkom pogledu „ali i s obzirom na činjenicu da teritorij Bosne i Hercegovine predstavlja vanjsku granicu Europske unije još jedno određeno vrijeme“.

Dvojica premijera upisali su se u knjigu dojmova i otkrili spomen ploču će ostati kao podsjetnik na današnji događaj i posjetu kineskog premijera Lija Hrvatskoj.

Rok izgradnje Pelješkog mosta je siječnja 2021. godine

Krajnji rok izgradnje Pelješkog mosta je završetak siječnja 2021. godine, a gradnju sufinacira EU koja po prvi put svojim novcem financira projekt kojem je izvođač radova Kina.

Pelješki most bit će dug 2,4 kilometra i sa četiri prometna traka.

Kina i Hrvatska potpisale šest sporazuma, a još će četiri u Dubrovniku za vrijeme summita

Inače, tijekom posjete kineskog rpemijera Kina i Hrvatska potpisale su šest sporazuma. Radi se o memorandumima o suglasnosti o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području sporta, o suradnji u području posebnih oblika turizma, o protokolu o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske u Kinu te o memorandumu o suglasnosti o suradnji između Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva i Huawei Technologies.

Još četiri sporazuma predstavnici dviju država potpisat će u petak u Dubrovniku za vrijeme održavanja 8. summita Kina+16, inicijative u kojoj je 11 članica Europske unije iz srednje i istočne Europe te Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Albanija.