U Pekingu održan dijalog o sigurnosti u sklopu incijative Pojas i Put

735
dijalog o sigurnosti u sklopu incijative Pojas i Put

U četvrtak je u Pekingu održan dijalog o sigurnosti u sklopu inicijative Pojas i put na kojem su prisustvovali dužnosnici iz više od 20 zemalja, objavila je Xinhua.

“Jačanje međunarodne sa”radnje u sprečavanju rizika i jamčenju sigurnosti u sklopu inicijative Pojas i put zajednička je zadaća svih zemalja,” istaknuo je direktor Odbora za politička i zakonska pitanja Centralnog komiteta kineske Komunističke partije Meng Jianzhu.

On je ovom prilikom pozvao sudionike da u potpunosti iskoriste dijalog kako bi ojačali razmjene informacija te prodube saradnju kada je riječ o sigurnosti i provedbi zakona.

Do sada se inicijativi Pojas i Put, odnosno trgovinsko-infrastrukturnom planu za povezivanje Azije s Evropom i Afrikom kojeg je predložila Kina, već pridružilo više od 100 zemalja i međunarodnih organizacija.

“Zahvaljujući inicijativi Pojas i Put, suradnja u trgovini, investicijama i infrastrukturi raste,” istaknuo je Meng dodajući kako će nadolazeći Forum za međunarodnu saradnju incijative Pojas i Put dodatno potaknuti suradnju.

Na ovom važnom forumu, koji će se u Pekingu održavati 14. i 15. maja, sudjelovat će više od 28 predsjednika i premijera zemalja uključenih u incijativu.

“Nadamo se kako će sve uključena strane njegovati koncept zajedničke i saradničke sigurnosti te uspostaviti čvrsti mehanizam saradnje u sklopu inicijative kada je riječ o sigurnosti,” istaknuo je prilikom otvaranja dijaloga kineski ministar javne sigurnosti Guo Shengkun.