Peking se usmjerava na izgradnju i upravljanje gradom prve klase

1939
Peking

Nekih 34 km istočno od trga Tian’anmen, odnosno samog središta Pekinga, novi prostori za nadležne gradske službe polako dobivaju svoj oblik, javlja agencija Xinhua.

Naime, krajem ove godine četiri gradska odjela će se premjestiti u uredski kompleks u Luchengu u pekinškom distriktu Tongzhou.

Radi se o potezu koji je dio šireg nastojanja da se riješi prenatrpanost, zagušenje i zagađenje u kineskom glavnom gradu s obzirom da njegov broj stanovnika prelazi 21 milijun.

Još jedan veliki projekt u izgradnji je svakako nova međunarodna zračna luka koja će biti smještena 46 km južno od Tian’anmena i koja je osmišljena kako bi rasteretio Beijing Capital International Airport. Zračna luka u distriktu Daxing, vrijedna 11,6 milijardi američkih dolara, biti će otvorena 2019.

Administrativni kompleks i zračna luka će podržati integrirani razvoj regije koja uključuje Peking, lučki grad Tianjin 120 km jugoistočno od prijestolnice te pokrajinu Hebei.

Nadležna tijela središnje vlade zahtijevaju da kompleks u Tongzhou zadovolji međunarodne standarde zadržavajući pritom kineske karakteristike tijekom svojeg planiranja, projektiranja i gradnje.

”Gradnja tzv. podcentra trebala bi usvojiti većinu naprednih koncepata, najviših standarda odnosno najbolju kvalitetu,” rekao je pekinški gradonačelnik Cai Qi.

Predsjednik pekinškog Međunarodnog instituta za urbano planiranje Lian Yuming mišljenja je kako stanovnici moraju imati praktičnu korist od urbanog planiranja i razvoja.

Peking će tijekom 2017. napredovati s izgradnjom 20 metro linija i njihovih dijelova u rasponu od 350 km. U ovome trenutku je mreža gradske podzemne željeznice među najprometnijima u svijetu s 19 linija koje pokrivaju 574 km, na kojima se dnevno vozi u prosjeku 10 milijuna putnika.

”Peking postaje svjetski grad s praktičnom uslugom podzemne željeznice,” istaknuo je općinski službenik Yang Guangwu.

Vodom preusmjerenom iz rijeke Yangtze, jezera i podzemne vode u Pekingu su nadopunjene te se stanje u okolišu poboljšalo.

U međuvremenu je u Peking također zatvorio više od 1000 tvornica koje su bili veliki zagađivači te su neka postrojenja i velike tržnice premješteni u susjedna područja.

U ovome trenutku u kineskoj prijestolnici djeluje više od 850 000 volontera za javnu sigurnost koji su samo u 2015. podnijeli 410 000 izvješća te su uspješno posredovali u 97 posto sporova, sudeći prema službenim statistikama.

Peking se treba više usredotočiti na kvalitetu života svojeg stanovništva i infrastrukturu pri očuvanju svojih povijesnih područja, istaknuo je viši dužnosnik za gradsko planiranje Wang Wei.