Papa čestitao Kinesku novu godinu, te odao veliko priznanje Kini

732

Papa Franjo je u utorak u dugom intervjuu u prigodi kineske nove godine odao veliko priznanje Kini rekavši da Katolička crkva s poštovanjem gleda na njezinu “bogatu povijesnu mudrost” prenosi AFP.

Kina je “za mene uvijek bila pojam veličine” jer bogatstvo današnje Kine počiva na njezinoj sposobnosti da “gleda u budućnost iz sadašnjosti koja se naslanja na sjećanje na njezinu kulturnu prošlost”, rekao je Papa u razgovoru za list Asia Times, koji je objavila služba Svete Stolice za tisak.

“Uoči nove godine želim uputiti svoje najbolje želje i čestitke predsjedniku Xi Jinpingu i čitavom kineskom narodu”, rekao je.

“I poželio bih da nikada ne izgube povijesnu svijest da su velik narod koji ima bogatu povijesnu mudrost te da mogu puno toga dati svijetu”, dodao je papa rođen u Argentini.

Papa nije izravno govorio o položaju Katoličke crkve u Kini, ali je podsjetio na nastojanja isusovca Mattea Riccija (1552.- 1610.) da evangelizira Kinu poštujući njezinu kulturu. “Riccijev primjer nas uči da moramo ući u dijalog s Kinom jer je ona riznica mudrosti i povijesti. To je blagoslovljena zemlja”, istaknuo je prenosi Hina.

“A Katolička crkva, čija je jedna od zadaća da poštuje sve civilizacije, ima zadaću da poštuje tu civilizaciju s velikim ‘P'”, dodao je.