Ozelenjavanje Kine pomaže u podizanju ekološkog profila Zemlje

349
ekologija

Američka svemirska agencije NASA je ranije ove godine zaključila da je planet zeleniji nego što je bio prije 20 godina.


Do zaključka su došli usporedbom satelitskih podataka iz sredine 1990-ih s današnjima uporabom slika u visokoj rezoluciji, iz kojih je vidljivo da je globalno ukupno povećanje područja pod lišćem uglavnom potaknuto programima sadnje drveća i povećanjem poljoprivrede u Kini i Indiji. Između 2000. i 2017. je samo Kina činila četvrtinu ukupnog globalnog povećanja područja pod lišćem te je bila prva u svijetu.

Zapravo su zelena nastojanja Kine započela dugo prije toga. Šumski program Tri sjeverna skloništa, također poznat kao Zeleni kineski zid, najveći svjetski program sadnje drveća radi držanja širenja pustinje na sjeveru pod kontrolom koji je 1978. započela kineska vlada, je Program za okoliš Ujedinjenih naroda uvrstio na popis eko-gospodarskih pokaznih projekata. Kroz posljednje godine je kineska vlada također povećala zaštitu okoliša na strateškoj razini, jačajući nadzor i upravljanje.

Osim državom predvođenih napora je šira javnost također aktivno sudjelovala u aktivnostima za zaštitu okoliša. Do kraja kolovoza je projekt pošumljavanja pod imenom Ant Forest privukao 500 milijuna ljudi životu s niskim otpuštanjem štetnih čestica, što je prouzročilo smanjenje otpuštanja ugljikovih čestica za 7,9 milijuna metričkih tona i sadnju preko 120 milijuna stvarnih stabala u najsušim područjima Kine. Prošli mjesec je projekt nagrađen nagradom Ujedinjenih naroda Prvaci Zemlje u kategoriji Inspiracija i djelovanje. To je bila treća uzastopna godina da je entitet iz Kine dobio vodeću ekološku nagradu UN-a.

Klimatske promjene su zajednički izazov s kojim se suočava čovječanstvo i ekološka izgradnja zahtijeva globalno sudjelovanje. Kina, zemlja u razvoju, je odobrila više od 30 multilateralnih konvencija i protokola vezanih uz ekološku zaštitu i potpisala više od 50 dokumenata o suradnji na zaštiti okoliša sa zemljama Pojasa i puta, kao i međunarodnim organizacijama, radi uspostave Međunarodne zelene razvojne koalicije Pojasa i puta. Na UN-ovom Samitu o klimatskim akcijama održanom krajem prošlog mjeseca je Kina potvrdila predanost strogoj provedbi Okvirne konvencije o klimatskim promjenama Ujedinjenih naroda i Pariškog sporazuma kako bi ostvarila svoje doprinose cilju prema rasporedu.