Otvorena izložba Nacionalnog muzeja Kine u Beogradu

544
izložba Nacionalnog muzeja Kine u Beogradu

Izložba Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga pod nazivom „Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine“ otvorena je juče u Narodnom muzeju u Beogradu.

U nastojanju da predstavi različite aspekte života viševekovne elitne društvene grupacije učenjaka, koji su istovremeno bili državni službenici, odabrano je 110 predmeta – od predmeta likovne i primenjene umetnosti, koji svedoče o njihovim umetničkim izrazima i traganjima, do detalja koji su bili deo svakodnevice, oslikavajući estetska polazišta i moralna uverenja.
Izložbu je otvorio politički savetnik u Ambasadi Kine u Beogradu Tiijen Jišu koji je istakao da je tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine duboko i podsetio je da je Srbija u okviru Centralne i Istočne Evrope prva uspostavila sveobuhvatno strateško prijateljstvo sa Kinom.

On je naglasio da Srbija čvrsto podržava i učestvuje u inicijativi „Pojas i put“,a rezultat je razmena i saradnja na svim poljima, a podstaknuto je i međusobno povezivanje i dalji razvoj biletaralnih odnosa.

Tian je izrazio uverenje da će građani Srbije, zahvaljujući izložbi „Sva lica kulture“, produbiti svoje razumevanje kineske tradicionalne kulture i da će ona pospešiti saradnju dva muzeja i najavio da će u budućnosti obe strane nastaviti da jačaju saradnju.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević je, podsetivši da je reč o prvoj izložbi koja gostuje u obnovljenom zdanju Narodnog muzeja, konstatovao da je sačinjava izbor iz prebogate i fascinantne baštine kineske tradicionalne umetnosti.

„Naziv izložbe „Sva lica kulture“ nas podseća da je kultura prostor različitosti, ali osobenih različitosti. Razdaljine između naroda mogu samo da pobude radoznalost i uzbuđenje pred drugačijim i nesvakidašnjim mogućnostima ljudskog kreativnog izraza, pred uvek novim licima kulture“, istakao je Vukosavljević.