Otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo”

836
Muzej

Muzej “Valter brani Sarajevo” posvećen kultnom istoimenom filmu reditelja Hajrudina Šibe Krvavca svečano je otvoren danas, na Dan Grada Sarajeva.


Važnost arhiviranja i čuvanja bh. filmskog blaga

Muzejska institucija na više od 100 metara kvadratnih prostora posjetiocima, između ostalog, nudi uvid u originalne filmske eksponate te pregled segmenata tog ostvarenja na filmskom platnu.

Generalni direktor JP Filmski centar Sarajevo Jasmin Duraković, predsjednik Povjerenstva u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo Nermin Muzur i scenograf postavke Muzeja Osman Arslanagić, ukazali su na važnost arhiviranja i čuvanja bh. filmskog blaga, a koje može biti predočeno posjetiocima, turistima Sarajeva.

Za otvorenje Muzeja, JP Filmski centar Sarajevo je okupio kreativni tim ljudi, a posebna podrška došla je od Gradske uprave Sarajeva i Turističke zajednice KS.

Planirana turistička tura ‘Valter brani Sarajevo’, porast turista iz Kine 20 posto

Među planovima za razvoj muzeja je i turistička tura ‘Valter brani Sarajevo’ u kojoj će biti uključene lokacije na kojima je sniman istoimeni film.

Sarajevo je atraktivna turistička destinacija za turiste iz Azije. Zabilježena je velika posjeta turista iz Narodne Republike Kine, oko 30.000 prošle godine, a u prva dva mjeseca ove godine zabilježen je rast broja turista za 20 posto.

Okupljanje predstavnika svjetskih avio kompanija i tour operatera sa kineskog tržišta

Najavljeno je da će se uskoro okupiti predstavnici svjetskih avio kompanija i tour operatera sa kineskog tržišta kojima će se probati približiti kulturno-historijsko bogatstvo Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Muzej ne bi bio otvoren bez reditelja filma Hajrudina Šibe Krvavca i ljudi koji su sa njim radili na filmu “Valter brani Sarajevo“. Osman Arslanagić i skulptorica Lejlu Ćehajić radili su postavku. U 120 kvadrata ugradili su dio enterijerne scene, a eksterijernu scenu posjetitelji mogu vidjeti na filmskom platnu.

Ulaznice 10 KM, prilagođeno osobama sa invaliditetom

Tokom aprila Muzej će za posjete biti otvoren svakim radnim danom od 09.00 do 17.00 sati. Ulaznice će koštati 10 KM, a jedan dan u sedmici na tzv. ‘dan otvorenih vrata’, cijena će iznositi 5 KM. Muzej je prilagođen i osobama sa invaliditetom.