Otvoren Dijalog kineske i francuske civilizacije

135
Kina i Francuska

Juče je svečano otvoren Dijalog kineske i francuske civilizacije u Parizu.


Kina i Francuska, kao važni predstavnici istočne i zapadne civilizacije, imale su u proteklih nekoliko vekova kontinuiranu kulturnu razmenu, koja može da služi kao primer za razmene i međusobno učenje između različitih civilizacija.

Izjavio je to državni savetnik i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji na događaju.

„Sve civilizacije su ravnopravne. Kina se protivi svim oblicima ’teorije o superiornosti civilizacije’ i ’teorije o sukobu civilizacija’, te poštuje razvojne puteve koje sve zemlje i nacije u skladu sa svojim okolnostima biraju kako bi sačuvale svoju tradiciju i civilizaciju“, rekao je Vang.

On je ukazao da činjenice pokazuje da je saradnja jedini ispravan izbor, da samoizolacija nije u skladu sa trendom, a unilateralizam nije u skladu sa željama ljudi. Kina je voljna da pod vođstvom inicijative ’Pojas i put’, stvaranja zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva, sa svim zemljama neprestano produbljuje saradnju i da ulaže neprekidne napore u razvoj i napredak ljudske civilizacije, podvukao je Vang.

Otvaranju Dijaloga kineske i francuske civilizacije prisustvovalo je više od 200 osoba među kojima su bili i bivši premijer francuske Dominik De Vilpen i bivša generalna sekretarka Uneskoa Irina Georgijeva Bokova.

Vang Ji je uoči otvaranja manifestacije prisustvovao i ceremoniji početka snimanja dokumentarnog filma „Uvod u Razgovore (Zbirku aforizama Konfucija i njegovih učenika)“, u kooprodukciji Kineske medijske grupe, petog programa Francuske međunarodne televizije i francuske grupe Medijavan.