Otvoren 2. Međunarodni sajam uvoza

131
2. Međunarodni sajam uvoza

U Šangaju je danas otvoren 2. Međunarodni sajam uvoza. Sajam je otvorio predsednik Kine Si Đinping.


Si se u govoru suprotstavio protekcionizmu i unilateralzmu, apelujući na zajedničku izgradnju otvorene svetske ekonomije i saradnje.

Prema oceni Sija, Kina je napravila veliki napredak u širenju uvoza, promovisanju potrošnje i menjanju carinskih nameta, u cilju otvaranja tržišta.

Na Sajmu učestvuje više od 3.000 kompanija iz više od 150 zemalja i regiona. I ovo je dobra prilika da privrednici iz celog sveta ponude svoje proizvode i usluge za oko pola miliona kupaca u Kini. Inače, ovo je najveći izložbeni prostor iz jedne celine na svetu. Prostire se na 500.000 kvadratnih metara. Za Sajam je registrovano više od 4.300 novinara, od čega je oko 900 stranih.

Na Sajmu je i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se juče sastala sa predsednikom Sijem. Kina želi da produbi prijateljstvo I poverenje sa Srbijom i da zajedno rade nainicijativi Pojas i Put, rekao je Si. Srpska premijerka je ocenila da je prijateljstvo dve države čvrsto kao čelik. Ona je dodala da će Srbija aktivno nastaviti da učestvuje u Inicijativi Pojas i put i podržavati kineske investitore u Srbiji.

Moto ovogodišnjeg sajma je “Nova era, zajednička budućnost”. Prema organizatorima Sajma, 90 odsto dogovorenih poslova na prošlogodišnjem sajmu je ostvareno, a vrednost ugovora je oko 52 milijarde evra.