Otvaranje financijskog tržišta Kine signalizira pouzdanje i snagu

336
Kina yuan

Kina je u utorak objavila izmijenjena pravila za daljnje otvaranje osiguravateljskog i bankarskog sektora za inozemne investicije.


Zemlji je potrebno hrabrosti za otvaranje financijskog tržišta međunarodnim investitorima jer je financijski sustav žila kucavica gospodarstva. Kina ima potrebnu hrabrost, u prvom redu zbog svojih dugoročnih gospodarskih temelja; Njeno gospodarstvo je nastavilo čvrsto rasti unatoč globalnim nepovoljnim kretanjima – i u prvih šest mjeseci godine bilo za 6,3% veće nego u istom razdoblju prošle godine. U prvih osam mjeseci godine je rast uslužne industrije vezane uz informacijsku tehnologiju nadmašio ukupan rast uslužne industrije. Rast dodane vrijednosti visoko tehnološkog proizvodnog sektora je također bio mnogo veći od rasta svih industrijskih poduzeća s prihodima od glavnog poslovanja od 20 milijuna juana (oko 3 milijuna američkih dolara) ili većim.

Rastuća konkurentnost kineskih financijskih institucija je još jedan razlog zbog kojeg je ovo dobro vrijeme za daljnje otvaranje financijskog tržišta. Financijski sektor ima aktivnu imovinu vrijednu oko 300 bilijuna juana (približno 42 bilijuna američkih dolara), od čega gotovo 90% pripada bankama. Kineske banke su također čvrsto držale položaj na najnovijem popisu vodećih 1 000 svjetskih banaka časopisa The Banker.

Činjenica da se kineski tržišni mehanizmi neprestano unapređuju također pomaže u polaganju temelja za daljnje otvaranje kineskog financijskog tržišta.

Sve veća internacionalizacija kineskog financijskog tržišta bi trebala biti vođena s tri stvari Prva je nacionalni tretman prije ulaska i pristup negativnog popisa, što znači da bi tvrtkama s inozemnim investicijama trebao biti pružen jednak tretman kao domaćim tvrtkama, a sektori u kojima je inozemno investiranje ograničeno trebaju biti jasno određeni. Druga je da će daljnje otvaranje biti promicano reformom mehanizma deviznog tečaja i procesom konvertibilnosti kapitalnih računa. Treća je to što mjere za unapređenje nadzora i sprečavanje rizika idu ruku pod ruku s povećanjem otvorenosti.