Otvara se obilaznica oko Lhase na Tibetu, najviša na svijetu

798
obilaznica oko Lhase

Lhasa, glavni grad autonomne regije Tibet, očekuje se da će imati obilaznicu do juna ove godine za poboljšanje prometa i ubrzani razvoj grada, objavila je China Daily.

Uz planiranu investiciju od 11,3 milijardi juana (1,62 milijarde američkih dolara), prsten puta je dug skoro 100 kilometara, sa sedam tunela i 27 mostova, prema navodima gradskih vlasti, što će znatno olakšati saobraćaj u glavnom gradu autonomne regije Tibet.

Put će povezivati Lhasa Gongkar aerodrom na jugu i tri postojeća autoputa. Također prelazi preko Qinghai-Tibet željezničke pruge.

Nakon što se otvori, vozači će moći da zaokruže centar grada u samo dva sata uz maksimalnu brzinu od 60 km na sat koja je ograničena zbog atmosferskih prilika odnosno prorijeđenog zraka na tim nadmorskim visinama. Lhasa se nalazi na prosječnoj nadmorskoj visini od 3.600 metara, te je zbog toga obilaznica nazvana “Kineska najviša obilaznica”, ali je ujedno i najviša obilaznica izdrađena na svijetu. Izgradnja je počela u oktobru 2015. godine, a projekt je uglavnom završen. Dio puta je već otvoren za probni rad.

Lin Sheng, zamjenik gradonačelnika Lhase, rekao je na sastanku u utorak da je put predstavlja prekretnicu u razvoju grada.

“Povezivanjem pristupa do centra grada u svim pravcima, obilaznica će značajno poboljšati gradsku saobraćajnu mrežu i olakšati zagušenja” rekao je Sheng, dodajući da se očekuje da će put značajno unaprijediti razvoja grada i učiniti putovanja više ugodnim.

Lodre, seljanin iz Tsalgongthanga u okolini Lhase, rekao je da je zadovoljan novostima. Živi oko 10 km od Lhase što čini odlazak u grad nezgodnim zbog teškog saobraćaja, rekao je on.

“Vjerujem da će novi put poboljšati udobnost i sigurnost”, rekao je Lodre.