Otkrivene kineske smjernice za borbu sa zagađenjem

586
ekologija

U smjernicama, koje su u nedjelju objavili Centralni komitet Komunističke partije Kine (KPK) i Državno vijeće, naznačeni su ciljevi prevencije i kontrole zagađenja koje Kina očekuje da će ispuniti do 2020. i nakon toga.

Smjernice su donesene u svrhu sveobuhvatnog pojačanja ekološke i okolišne zaštite s ciljem pobjede u bitci sa zagađenjem zraka, vode i tla.

Predviđeno je da Kina razvije i implementira trogodišnji plan za borbu sa zagađenjem zraka, a posebno će se usredotočiti na regije poput one Peking-Tianjin-Hebei i susjedna područja te na deltu rijeke Yangtze. Napori će se također usmjeriti u poboljšanje industrije u regiji, energetskog sektora, sektora prijevoza i strukture korištenja zemljišnih resursa.

Kako bi adresirala probleme zagađenja tla, Kina će implementirati sveobuhvatni akcijski plan sa specifičnim mjerama čiji je cilj kontrola zagađenja tla i poboljšanje zagađenih zemljišnih resursa. Također će promovirati klasifikacijsko upravljanje otpadom i pojačati napore u prevenciji i kontroli štetnog krutog otpada.

U gradovima s lošom kvalitetom zraka bi do 2020. gustoća čestica PM 2.5 – glavnog indikatora zagađenja zraka – trebala pasti za barem 18 posto s razine iz 2015. godine, dok bi gradovi na razini prefektura i iznad trebali imati 80 posto dana godišnje s dobrom kvalitetom zraka.

Što se tiče poboljšanja kvalitete vode, Kina će nastaviti s implementacijom akcijskog plana o borbi sa zagađenjem vode i poboljšavanja sustava rijeka i jezera.