Osnovana Slovensko-kineska gospodarska komora

689

Ovog tjedna je u Ljubljani održan prvi sastanak Slovensko-kineske gospodarske komora, sastavljene od svih poduzeća s kineskim kapitalom u Sloveniji i slovenskih tvrtki u Kini. Djelatnosti tvrtki članica obuhvaćaju proizvodnju, telekomunikacije, energiju, trgovinu, logistiku, gastronomiju, kao i druga područja.

Sastankom je predsjedavala gospodarski ataše kineskog Veleposlanstva u Sloveniji gđa. Zhao Xiufen, a na njemu je također prisustvovao veleposlanik Ye Hao koji je održao govor.

Na sastanku je odobren Statut Slovensko-kineske gospodarske komore te izabran njen prvi predsjednik gdin. Zhao Yu. Zhao je glavni financijski direktor tvrtke TAM-EUROPE, koja je u potpunom vlasništvu kineske HI-TECH Group Co, Ltd. Za potpredsjednika Komore izabran je glavni direktor Huaweija u Sloveniji gdin. Li Changcheng.

Veleposlanik Ye Hao je u svom govoru istaknuo da su Kina i Slovenija u posljednjih nekoliko godina, uz inicijativu “Pojas i Put” i u okviru mehanizma “16+1”, učestovale u političkim posjetama na visokom nivou, jačale kulturnu razmjenu, kao i značajno unaprijedile praktičnu trgovinsku suradnju. Trenutno je Slovenija najveći trgovinski partner Kine na području Balkana, a Kina je također najveći azijski trgovinski partner Slovenije.

TAM-EUROPE, prva kineska tvrtka koja je uložila u Sloveniju, do sada je Sloveniji ponudila više od 200 radnih mjesta i platila porez od više od 4 milijuna eura.

Bilateralna suradnja tijekom 2015. je bila impresivna. Zhejiang Asian-Pacific Machanical Electrical Co. je sa slovenskom tehnološkom tvrtkom Elaphe potpisao ugovor o investiciji i suradnji, te dobio pravo na 20 posto dionica Elapha. Nanjing Sanpower Grupa i slovenska kompanja Mikropis su potpisale sporazum o strateškoj suradnji u visokotehnološkoj oblasti. Huawei također aktivno širi svoje poslove u Sloveniji te je službeno registrirao tvrtku Huawei Slovenija.

U tom kontekstu, osnivanje Slovensko-kineske gospodarske komore ima važan značaj. Veleposlanik Ye Hao je istaknuo da Komora treba biti most komunikacije između vlada dviju zemalja, platforma za privlačanje ulaganja, kao i solidarna zajednica

croatian.cri.cn