Osmanović i Ji Ping – Dobro poznavanje kulture osnov za svaki drugi vid saradnje

471
Osmanović i Ji Ping

Danas su o mogućnostima za unapređenje saradnje u kulturi, nauci i zdravstvu u Sarajevu razgovarali ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i ambasador Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Ping.


Kineski ambasador istaknuo je značaj uspostavljanja dobrih odnosa u oblasti kulture, naglašavajući da je dobro poznavanje kulture osnov za svaki drugi vid saradnje. Naglasio je da je upravo zahvaljujući kulturnom povezivanju sve veći broj turista iz Kine koji dolaze u BiH.

Ministar Osmanović istaknuo je dobru bilateralnu saradnju BiH i Kine, kao i odnose koji se uspostavljaju u okviru incijative 16+1 kao i značaj učestvovanja Bosne i Hercegovine u inicijativi Pojas i Put.

Tokom razgovora je naglašeno da je 2017. godine potpisan Sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine za period 2016.-2019. koji bi trebalo da bude produžen na još dvije i koji treba da doprinese daljem razvoju i jačanju odnosa između institucija nadležnih za obrazovanje.

Kineski ambasador Ji Ping izrazio je zadovoljstvo što se u BiH sve više izučava kineski jezik, od nedavno je otvoren Centar za izučavanje Kine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a razgovori o sličnim projektima vode se i s Univerzitetom u Sarajevu.

Ministar Adil Osmanović i ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping izrazili su spremnost za saradnju u nauci, tehnologiji i zdravstvu, a za drugu polovinu ove godine najavljene su i posjete kineskih umjetničkih ansambala Bosni i Hercegovini.

Ambasador Ji Ping izuzetno pozitivnim ocijenio je angažman Bosne i Hercegovine na zaštiti kulturne baštine, te naglasio da u toj oblasti BiH može biti primjer drugima – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.