Odnosi Kina-Makedonija: Konsenzus oko jačanja bilateralne suradnje

1173
16+1 CEEC

Kina i Makedonija su se u utorak u Budimpešti složile oko unapređenja suradnje u raznim područjima poput izgradnje infrastrukture.

Obećanje je stiglo nakon što su se kineski premijer Li Keqiang i njegov makedonski kolega Zoran Zaev sastali na marginama šestog sastanka šefova vlada Kine i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe (SIE).

Li je rekao kako je Kina voljna bolje uskladiti razvojne strategije s Makedonijom i promicati suradnju oko izgradnje prometne infrastrukture.

Kina se nada kako Makedonija može dati puni zamah svojim prednostima i odigrati aktivnu ulogu u izgradnji željeznice Mađarska-Srbija, rekao je Li.

Kina bi također željela istražiti suradnju s Makedonijom oko novih industrija kao što je digitalno gospodarstvo, rekao je.

Hvaleći dobro prijateljstvo i blisku suradnju između Makedonije i Kine, Zaev je rekao kako je njegova zemlja spremna ojačati suradnju s Kinom oko trgovine i gospodarstva, te kulture i međuljudske razmjene.

Zaev je rekao kako Makedonija pozdravlja sudjelovanje kineskih poduzeća u izgradnji prometne infrastrukture u toj balkanskoj zemlji.