Odlikovani kineski lekari u Srbiji

202
kineski lekari
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je juče devet kineskih lekara i Pekinški institut za genetska istraživanja (BGI Grupu) za pomoć u borbi zemlje protiv pandemije kovida-19 povodom Dana državnosti.


Među 170 pojedinaca i institucija čiji je rad Srbija u ponedeljak prepoznala bili su lekari Peng Džiđijang, Hou Cailan, Guo Jubijao, Siong Jan, Lin Binglijang, Long Đisui, Liu Dajue, Tang Keđing i Čeng Šoudžen. Oni su stigli u Srbiju na samom početku pandemije i mesecima su delili svoja znanja i iskustva sa kolegama iz Srbije.
Zlatne medalje za zasluge dobilo je devet članova lekarskog tima u odsustvu.
Pekinški institut za genetska istraživanja, koji je pomogao Srbiji da izgradi dve najsavremenije laboratorije „Vatreno oko“ za PCR testove na kovid-19, dobio je orden srpske zastave prvog stepena.
„Hvala vam, junaci našeg vremena, koji ste mnogo dali Srbiji i živeli ne samo za sebe, već i za nas“, rekao je predsednik Vučić dobitnicima nagrada. „Dati mnogo Srbiji ne tražeći ništa zauzvrat, uključiti svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za to – najviše je što neko može učiniti u životu i zato Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje može dati. Njihova imena biće zapisana u večnoj knjizi pohvale, hrabrosti i časti”, naveo je predsednik Vučić.