Objavljena kineska bijela knjiga “Kina i svijet u novom dobu”

341
70. godišnjica od osnivanja NR Kine 1

Informacijski ured kineskog Državnog vijeća je u petak objavio da je objavljena bijela knjiga “Kina i svijet u novom dobu.”


Osim uvoda i zaključka, bijela knjiga se sastoji od četiri dijela: “Kina je pronašla razvojni put prikladan njenim stvarnim uvjetima”, “Razvoj Kine je prilika za svijet”, “Prosperitetan i prekrasan svijet je zajednička težnja svih ljudi,” i “Kina doprinosi boljem svijetu.”

“Kina je ušla u novo doba razvoja. Kina sad ima utjecaj na svijet koji je sveobuhvatniji, dublji i dugotrajniji i svijet posvećuje sve veću pozornost Kini,” navodi se.

Ove godine se obilježava 70. godišnjica osnutka Narodne Republike Kine (NRK).

Kroz proteklih 70 godina, pod vodstvom Komunističke partije Kine, je NRK svjedočila dubinskim promjenama i ostvarila čudo razvoja nezabilježeno u ljudskoj povijesti, ističe bijela knjiga.

“U samo nekoliko desetljeća je Kina dovršila put za koji je razvijenim zemljama trebalo nekoliko stotina godina,” navodi se.

Kina je postala drugo najveće gospodarstvo svijeta, pobrinula se za materijalne potrebe gotovo 1,4 milijarde ljudi i ostvarila umjereni sveobuhvatni prosperitet.

“To je donijelo ogromne promjene u Kinu, Također predstavlja zavidan napredak ljudskog društva i iznad svega značajan napredak svjetskom miru i napretku s kineske strane,” navodi se.

Bijela knjiga ističe da Kina ostaje najveća zemlja u razvoju na svijetu, s velikim stanovništvom i temeljem kojeg je potrebno daljnje ojačati.

“Neki od temelja u Kini su ostali nepromijenjeni i zbog toga se Kina uočava s nizom teških izazova. Pred kineskim narodom je ostalo još posla,” stoji u bijeloj knjizi.