Obama i Xi u Peruu o Sjevernoj Koreji

781
obama xi Kina SAD

Američki predsjednik Barack Obama će u subotu, u prigodi svog posljednjeg susreta s kineskim kolegom Xi Jinpingom, iskoristiti svoj utjecaj ne bi li pooštrio sankcije Sjevernoj Koreji prije nego u siječnju preda vlast, pišu zapadni mediji.

Američki predsjednik je otputovao u Peru, gdje sudjeluje na summitu APEC-a koji se ovog vikenda održava u Limi i na kojemu će sudjelovati 21 čelnik azijsko-pacifičkih zemalja.

U prigodi te posljednje etape putovanja u inozemstvo kao američkog predsjednika, Barack Obama će potvrditi svoju nepopustljivost prema Sjevernoj Koreji koja je zadnjih mjeseci zaredala s nuklearnim pokusima i ispaljivanjima balističkih raketa kršeći sve rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti.

U razgovoru za AFP uoči posljednjeg Obamina putovanja, njegova savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice kazala je da će Sjedinjene Države ujediniti snage sa saveznicima u UN-u kako bi “izvršili najveći mogući pritisak na Sjevernu Koreju”.

UN je već pet puta uvodio sankcije Sjevernoj Koreji od njezina prvog nuklearnog pokusa 2006. Vijeće sigurnosti trenutačno raspravlja o reakciji na peti nuklearni pokus izveden u rujnu.

Ranije UN-ove sankcije nisu spriječile ovu zemlju da poveća izvoz ugljena za 60 posto, zaradivši tako više od 100 milijuna dolara na mjesec.

Po riječima američkog dužnosnika, Obama će o toj temi razgovarati sa Xi Jinpingom na susretu predviđenom u subotu u okviru APEC-ova summita.

“Cilj nije samo da izvršimo pritisak radi pritiska. Pokušavamo navesti Sjevernu Koreju da donese ispravnu odluku”, rekao je taj dužnosnik.

Kina je “donijela neviđene mjere kako bi pojačala pritisak na Sjevernu Koreju”, dodao je.