Novo područje Xiong’an: Postignuća u izgradnji

528
Novo područje Xiong'an

Otkako je 100 kilometara jugozapadno od Pekinga uspostavljeno Novo područje Xiong’an ondje je već dosta toga napravljeno.

To područje je jedno od najvećih gospodarskih razvojnih područja u Kini, uz Posebnu ekonomsku zonu Shenzhen i Novo područje Šangaj Pudong.

Navodimo neke od najvećih postignuća dosad.

1. U tijeku je izgradnja nove međugradske željezničke linije između Pekinga i Novog poručja Xiong’ana

Izgradnja nove međugradske željezničke linije između Pekinga i Novog područja Xiong’an je započela 28. veljače, 2018. Ona će vrijeme putovanja skratiti na pola sata, što je za oko jedan sat kraće nego prije. Početna stanice će biti stanica Liying željezničke linije Peking-Kowloon i prolazit će kroz okrug Daxing u Pekingu, novi pekinški aerodrom i Bazhou u pokajini Hebei, prije nego što stigne na odredište u Xiong’anu. U ovu liniju dugu 92 kilometra i njenih pet stanica ukupno će biti uloženo oko 33,5 milijardi yuana (5,3 milijardi američkih dolara).

2. Uskoro će biti završen prvi građevinski projekt u Novom području Xiong’an

U Novom području Xiong’an će uskoro biti završen prvi građevinski projekt centra u kojem će biti smještene državne službe. Navedeni centar je prvi građevinski projekt u Novom području Xiong’an otkako je 1. travnja prošle godine uspostavljeno Novo područje.

Novo područje Xiong'an

3. U tijeku je rad na projektu UI-grada u Novom području Xiong’an

Odbor za administrativna pitanja Novog područja Xiong’an je u prosincu prošle godine s kineskim internetskim gigantom Baiduom potpisao ugovor o strateškoj suradnji. U sklopu tog ugovora dvije strane će raditi na programu UI-grada (UI – umjetna inteligencija). Cilj je programa integracija UI tehnologije u urbani razvoj grada.

Baidu, Alibaba i Tencent će u Novom području Xiong’an otvoriti svoje podružnice te će doprinijeti radu u područjima poput velikih podataka, umjetne inteligencije, računarstva u oblaku, financijske tehnologije i vozila bez vozača.

4. U Novom području Xiong’an instalirano fotonaponsko solarno stablo

U Novom području Xiong’an je 8. veljače, 2018. instalirano fotonaponsko solarno stablo. Stablo proizvodi električnu energiju i služi kao ukras u lokalnom području. Fotonaponsko stablo od 5 kilovata mjesečno može proizvesti 500 kilovata električne energije, znači oko 6 000 kilowata godišnje. Razvio ga je Institut za istraživanje i dizajn Eleventh.

Foto: IC