Novi Zeland pristupio incijativi Pojas i Put

784
Novi Zeland

Novi Zeland je u ponedjeljak postao prva razvijena zapadna zemlja koja je s Kinom potpisala sporazum o saradnji u sklopu incijative “Pojas i put”, prenosi agencija Xinhua.

Kineski premijer Li Keqiang, koji se nalazi u službenoj posjeti toj zemlji, zajedno je sa svojim novozelandskim kolegom i domaćinom Billom Englishem, svjedočio potpisivanje memoranduma o razumijevanju koji je dodatak dugom popisu pionirskih dostignuća dvije zemalje u bilateralnoj saradnji.

“Kina i Novi Zeland će istražiti mogućnosti bilateralne saradnje u različitim područjima u cilju podsticanja međusobnog povezivanja,” kako je istaknuo Li na zajedničkoj konferenciji za medije koju je održao sa svojim domaćinom.

Novi Zeland je inače prva razvijena zapadna zemlja koja je zaključila bilateralne pregovore o pristupanju Kine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji kako bi se prepoznao puni status Kine kao tržišne ekonomije, potpisala i provela bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini s najmnogoljudnijom zemljom svijeta te se pridružila Azijskoj banci za infrastrukturne investicije, čiji je Kina pokretač, kao jedan od osnivača.

Inicijativu “Pojas i put”, koji se sastoji od Ekonomskog pojasa Puta svile i Pomorskog Puta svile 21. stoljeća, Kina je predložila 2013. Ona za cilj ima izgradnju trgovačke i infrastrukturne mreže koja povezuje Aziju s Evropom i Afrikom putem drevnih kopnenih i pomorskih ruta Puta svile.

Podsjećamo kako je Li u Wellington, povodom četverodnevne posjete, stigao u nedjelju te je prvi kineski premijer koji je u posljednjih 11 godina posjetio ovu zemlju smještenu u Okeaniji.

Uoči konferencije za medije, Li je s novozelandskim premijerom razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji.

Tokom svog boravka Li će se također sastati i s generalnom guvernerkom Patsy Reddy, vođom opozicijske Laburističke stranke Andrewom Littleom te prisustvovati nizu događaja koji uključuju poslovnu i kulturnu razmjena