Novi kineski svemirski znanstveni sateliti u planu za lansiranje oko 2020.

1121
sateliti

Kina nastoji poslati novu grupu satelita u orbitu oko 2020., kao dio zemljinog brzorastućeg svemirskog znanstvenog programa, rekao je nacionalni znanstveni dužnosnik na svemirskoj konferenciji u utorak.

Sateliti uključuju kinesko-europsku združenu misiju poznatu kao “SMILE,” koja će se usredotočiti na interakciju između solarnih vjetrova i magnetosfere Zemlje, rekao je Wang Chi, direktor Nacionalnog svemirskog znanstvenog centra pod Kineskom akademijom znanosti.

Istraživač veze solarnih vjetrova, magnetosfere i ionosfere (SMILE – Solar wind Magnetosphere Ionosphere Link Explorer), će također pomoći u proučavanju magnetosfernih suboluja i tako produbiti naše razumijevanje utjecaja solarnih aktivnosti na okoliš Zemlje i svemirsko vrijeme, rekao je Wang.

Sondi Einstein, također jednoj od novih satelita, je dodijeljen zadatak otkrivanja nebeskih tijela koja odašilju X-zrake tijekom žestokih promjena, kao i crnih rupa u stanju mirovanja s nepostojanom visokoenergetskom radijacijom, rekao je Wang.