Novi kineski softveri za zaštitu maloljetnika

563

Kina je izradila pravila za zaštitu maloljetnika na internetu kako bi se spriječilo da se mlade uvlači u kriminal, pornografiju i terorizam, javlja Narodni dnevnik.

Kineska Uprava za cyber prostor zaključila je da internet kafići trebaju instalirati zaštitne softvere za maloljetnike, a prodavači pametnih telefona moraju instalirati isti zaštitni softver prije nego se telefoni nađu u prodaji ili dati korisnicima upute o tome kako ga instalirati.

U izvješću se navodi kako su 90 posto maloljetnika korisnici interneta, a budući da trenutno ne postoje mjere za zaštitu mladih od takvih opasnosti, 70 posto kaznenih djela maloljetnika su povezani upravo uz internet.

U nacrtu pravila također se navodi kako pojedinci i organizacije moraju upozoriti korisnika prije objavljivanja takve informacije. Oni su potvrdili da prijetnje, vrijeđanje, napadanje ili bilo kakva druga šteta koja se maloljetniku nanosi putem interneta je zabranjena, a roditelji, škola, pojedinci i organizacije koji otkriju takve radnje imaju odgovornost poduzeti određene korake da se to dokine.

Pravila također propisuju kako bi maloljetnicima trebalo biti zabranjeno igranje online igara između ponoći i 8 sati ujutro te maloljetnici trebaju biti spriječeni u igranju nedoličnih igara, a trebao bi biti uspostavljeno određeno razdoblje u danu kada maloljetnici mogu igrati igre.