Nova kineska donacija Srbiji – dve laboratorije za koronavirus

231
kineska donacija Srbiji

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao je sa sa predstavnicima kineskog instituta BGI ugovor o kineskoj donaciji za izgradnju dve laboratorije za koronavirus u Beogradu i Nišu.


Činu potpisivanja, koji je organizovan putem interneta, prisustvovale su i premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Kina je donirala Srbiji dve laboratorije “vatreno oko” za oko 3.000 testova dnevno, što je trostruko više od trenutnih mogućnosti testiranja u Srbiji i obuhvata prateću potrebnu opremu, testove i komplete za uzorkovanje.

Ministar Nedimović je rekao da su to prve laboratorije Kine u Evropi što je veoma značajno za Srbiju.

BGI, jedan od vodećih svetskih institut za genomiku, za dve najsavremenije laboratorije donirao je medicinsku opremu i pružaće usluge testiranja u cilju jačanja kapaciteta Srbije u borbi protiv koronavirusa. Tim povodom, govorila je i kineska ambasadorka u Srbiji Čen Bo.

Da bi se što pre završila izgradnja laboratorija, BGI šalje svoje stručnjake koji će obučavati medicinsko osoblje u Srbiji. Očekuje se da će laboratorija u Beogradu biti otvorena polovinom aprila u Kliničkom centru Srbije, dok se laboratorija u Nišu gradi od nule, za šta je potrebno oko mesec i po dana.

Srpska premijerka Ana Brnabić zahvalila se Kini na donaciji.