Niska inflacija u Kini u prvom kvartalu ove godine

995

Rast inflacije u Kini u prvoj četvrtini vjerojatno neće ispuniti tržišna očekivanja jer se cijene hrane nisu podigle u skladu sa predviđanjima, a gospodarstvo će nastaviti rasti, navodi se u izvještaju Nacionalnog ureda za statistiku Kine, a prenosi Xinhua.

Prosječna cijena hrane u 50 kineskih gradova je nastavljala padati između 21. i 30. ožujka, pokazali su službeni podaci u srijedu.

Cijene svinjetine, govedine i ovčetine su zabilježile pad od prethodnog razdoblja od 11. do 20. ožujka koje je uzeto kao uzorak, a krastavac je izgubio najviše, padajući 6,4%, dok su cijene ulja kanole i soje pale za 0,4%.

Desetodnevni uzorak bi mogao odražavati trend u indeksu potrošačkih cijena, glavnom pokazatelju inflacije, budući da cijene hrane predstavljaju gotovo trećinu cijena upotrebljenih za izračunavanje indeksa.

Očekuje se kako će pad cijena hrane prema dolje povući indeks potrošačkih cijena za ožujak, za koji se očekuje kako će porasti za 0,8% na godišnjoj razini, sudeći prema izvješću Komunikacijske banke.

Podaci Nacionalnog ureda za statistiku su pokazali kako je kretanje tržišnih cijene važnih sredstava za proizvodnju, ili sirovina, bilo miješano krajem ožujka, uspoređujući sa sredinom mjeseca, te je pokazalo znakove sporijeg rasta indeksa proizvođačkih cijena u ožujku.

Od 21. do 30. ožujka, cijene 20 proizvoda, između 50 koje je pratio Nacionalni ured za statistiku, su porasle, dok su cijene 25 proizvoda pale, a pet ih je ostalo nepromijenjeno uspoređujući s prijašnjim nizom podataka iz ožujka.

Cjelokupne cijene neželjeznih i željeznih metala, kemijskih proizvoda, nafte i plina, kao i poljoprivrednih sirovina su pale, osim nekoliko proizvoda poput cinka u polugama, čeličnih bešavnih cijevi i natrijevog hidroksida.

S druge strane, cijene proizvoda od ugljena, poljoprivrednih proizvoda i nemetalnih građevinskih sirovina su ili ostale nepromijenjene ili porasle u ovom razdoblju.

Kineski indeks proizvođačkih cijena, koji mjeri trošak robe na vratima tvornice, porastao je 7,8% na godišnjoj razini u veljači i dostigao najvišu razinu od 2008., no očekuje se kako će u velikoj mjeri usporiti zbog učinka mjera za uravnoteženje industrijskih kapaciteta.

Glasnogovornik Nacionalnog ureda za statistiku Sheng Laiyun očekuje kako će indeks potrošačkih cijena blago porasti, te doći bliže indeksu proizvođačkih cijena, odbacujući brige oko povećanja nejednakosti između dva indeksa.

U prvoj četvrtini 2017., udarni učinci brzo rastućeg indeksa proizvođačkih cijena naspram indeksu potrošačkih cijena nisu bili snažni budući da se zemlja nastavlja oslobađati prekomjernih kapaciteta, a godišnji rast indeksa potrošačkih cijena je prilično ispod tržišnih očekivanja, rekao je glavni ekonomist Komunikacijske banke Lian Ping.

Kineski indeks potrošačkih cijena je porastao 0,8% na godišnjoj razini u veljači, značajno niže od rasta od 2,5% u siječnju, pokazali su podaci Nacionalnog ureda za statistiku.

U idućih nekoliko mjeseci će se dogoditi ograničeni rast indeksa potrošačkih cijena pokrenut strukturalnim čimbenicima, rekao je Zhou Jingtong, viši istraživač iz međunarodnog financijskog instituta Banke Kine, ukazujući na veći udio poljoprivrednih proizvoda, u usporedbi s industrijskim proizvodima, u određivanju indeksa.

Godišnji rast indeksa potrošačkih cijena će ove godine biti prilično ispod službenog cilja od približno 3% uz pozadinu niže potrošačke potražnje, te mudre i neutralne monetarne politike, predviđaju iz Komunikacijske banke.

Službene indekse potrošačkih i proizvođačkih cijena će Nacionalni ured za statistiku objaviti 12. travnja, dok je za službeni rast BDP-a u prvoj četvrtini zakazano da će biti objavljen 17. travnja.

Kineski proizvodni indeks menadžera nabave je dostigao 51,8 u ožujku, što je više od 51,6 koliko je zabilježeno u veljači, potvrđujući znakove kako se gospodarstvo učvršćuje, indeks je ostao iznad 50, koliko iznosi granica rasta, osam mjeseci zaredom.

Kineska međunarodna kapitalna korporacija, investicijska banka, je u istraživačkom izvješću objavila kako bi kineski rast BDP-a mogao ubrzati na 6,9% u prvoj četvrtini sa 6,8% koliko je iznosio u četvrtoj četvrtini 2016., navodeći ubrzanje industrijske aktivnosti i popravljanje domaće potražnje.